Billedserie: 'Fritidspilotens sommerhus fik vinger af arkitektvennen'

- Jeg kan ikke klare den der forudsigelige cigarkasseform og indstillingen om, at rummene skal have den der typiske, gammeldags placering, som man ser på mange sommerhusudstillinger.

Sådan var holdningen, da en familie skulle opføre et nyt sommerhus i Odsherred. Ejerne kontaktede derfor arkitekt og designer Knud Holscher for at få et mere fremtidssynet bud på det nye sommerhus.

Stor stue og små brugsrum i sommerhus

- Knud Holscher har været spændende at arbejde sammen med. Især i de tilfælde, hvor løsningerne omkring det tekniske og den bærende konstruktion fik et kosmetisk løft. Man ser det f.eks. med de fritstående søjler i alle hjørnerne, som ikke er integreret i vinduesrammerne.

- Opdelingen af huset i et stort, åbent dagligt rum og små lukkede brugsrum er også godt tænkt. Det er dejligt med et stort rum, der hvor vi opholder os mest i det daglige, fortæller sommerhusets ejer.

Ejer samarbejdede med arkitekt

Sommerhusets skulpturelle form og de forskellige materialer tiltaler også ejerne.

- Et hus skal præsentere den tid, man lever i, og med tiden ældes med en vis ynde, så glæden ved huset kan bibeholdes i mange år, siger ejerne, som har været med i hele processen og inspireret arkitekten hele vejen igennem.

Fritidspilot fik tag formet som vinge på fly

Det ses mest tydeligt i den helt specielle tagkonstruktion, som mest af alt minder om et flys vinge. For den form er ikke trukket ud af den blå luft. Husets ejer er nemlig en ivrig fritidspilot, og det ansporede Knud Holscher til at inkorporere vingeformen i den unikke bygning, som er præget af både bygherrens og arkitektens iver om at nå frem til et kvalitetshus med et slående personligt udtryk.

Den unikke tagkonstruktion ses bedst fra den 15 meter lange opholdsstue, hvor loftet danner en smuk indadgående bue, som er dækket med plader af ludbehandlet birketræ. Ud over en visuel smuk effekt bidrager den særlige konstruktion også til en forbedret akustik, hvor lyden fordeler sig i rummet frem for at knalde lige op i loftet og ned i gulvet, som er tilfældet med et fladt loft.

Vingekonstruktionen fortsætter som udhæng over terrassen og sørger for, at der er et udendørsområde med ly for regn og dug.

Sommerhus letter ikke i storm

For, at huset ikke skal lette i stærk blæst, har Knud Holscher udtænkt en sindrig konstruktion af synligt stål og solidt træ, som er støbt godt ned i grunden og dermed holder huset på jorden. Søjlerne har fået den bærende rolle og skal med ni "ankre" boret ind på tværs gennem træ- og stålbeslaget, holde på taget, selv når det blæser kraftigt. Da ordet orkan ikke længere er et fremmed begreb i Danmark, var et større ingeniørarbejde i den fase nødvendigt.

4,2 meter til loft og ruder på 350 kilo

Den indvendige del af huset har arkitekten formet ud fra en opholdsstue på 75 kvadratmeter, der fremtræder som et åbent rum med glasfacader. Lofthøjden er på det højeste sted 4,2 meter, og de enorme ruder i hver ende af huset vejer 350 kilo. Det krævede specielle maskiner og sugekopper at få ruderne monteret.

Det store opholdsrum er delt op i zoner med stue, køkken, spiseafdeling og den store åbne facade ud til terrassen. Bagvæggen dækker over den lukkede og private afdeling, hvor bad, vaskerum, soveværelser og gæsterum ligger.

Døre i sommerhus en del af væg

Bagvæggen adskiller sig ved at være holdt i sortmalet træ. Opholdsrummets gulv er beklædt med lyse planker, der fortsætter udenfor og danner terrassen under den særprægede tagkonstruktion.

- Vi har bestræbt os på at lave omhyggelige detaljer, der støtter det arkitektoniske anslag. Dørene er eksempelvis en del af bagvæggen, som kun bliver synlige på grund af beslagene, fortæller Knud Holscher.

Krav om kvalitet

Også i materialevalget til det 162 kvadratmeter store sommerhus har bygherre og arkitekt bestræbt sig på at vælge med omhu. Huset er opført af materialer i høj kvalitet og af en tømmermester med stor forståelse for materialerne og evne til også at bruge tommestokkens små streger. En perfektionisme, som både arkitekt og bygherre har sat stor pris på.

-Her er ingen standardiserede løsninger. Alt skulle løses på ny, og det stillede ekstremt høje krav til håndværkerne. Ingen samling måtte forskydes mere end 1 mm, før det tydeligt kunne ses i de store flader, siger ejeren.

- Også i udlandet er tendensen, at man søger mod at mikse de skulpturelle former ind i arkitektens lineære streger. Og så skal der være luft og højde i opholdsrummet. Det skal også være en nydelse i mange år frem at nyde kvaliteten og detaljerne i byggeriet, materialerne og formen, mener ejeren.

Lav varmeregning i energivenligt sommerhus

For arkitekten er kvalitet også et af nøgleordene, når man skal beskrive fremtidens byggeri, som huset i Odsherred er et godt billede på.

Eksempelvis vil sommerhuset være energineutralt ved hjælp af bl.a. en ny form for isolering, elektriske varmepumper og elektronisk styret gulvvarme overalt, så man slipper for radiatorer.

- Det kræver en større investering at etablere, men beboerne sparer to tredjedele dele på varmeregningen, så på sigt giver det en økonomisk besparelse, forklarer Knud Holscher.

Dagslys kan lyse bolig op

I hans scenarium vil fremtidshusets primære lyskilde være dagslys, der strømmer ind gennem store vinduer suppleret med "lysledere", som hjælper dagslyset derhen, hvor boligfunktionen kræver det. Det naturlige lys kan integreres med lavenergilyskilder som LED. Det betyder, at der i huset er spotlights både dag og aften på de steder, som kræver særligt lys.

Spisebord med induktionsplader kan holde maden varm

Knud Holscher ser i fremtidens hus også spiseborde med skjulte induktionsplader, så tallerkner og fade bevarer temperaturen under måltidet og fleksible møbler, som kan ændres fra sidde- til liggekomfort.

Boligerne vil være forsynet med et overvågningsanlæg, som styrer husets tekniske funktioner, så lys og varme automatisk tændes og slukkes, og vinduesarealer, der efter ønske kan matteres og benyttes som tv. Ting, som allerede eksisterer i nogle af landets mest moderne bygninger.

- Alt naturligvis indordnet i god arkitektur, siger Knud Holscher.

Fakta om sommerhuset i Odsherred

Sommerhuset er tegnet af Knud Holscher og blev bygget i 2008. Huset er på i alt 162 kvadratmeter, hvor det primære rum er den store åbne opholdsstue, der er 15 meter lang og på i alt 75 kvadratmeter.

I den bagvedliggende mere lukkede kerne er der 3 værelser, 2 badeværelser samt vaskerum.

Husets skulpturelle konstruktion består af en stor vingeformet tagkonstruktion, der er forankret til 14 søjler. Tagkonstruktionen er på undersiden beklædt med plader af ludbehandlet birketræ.