Findes der andre kælegrise end hængebugsvin og minegrise?

En kælegris er en gris, du ikke har tænkt dig at slagte, men som du holder som et kæledyr indendørs eller udendørs. Der findes mange forskellige griseracer, og du kan sådan set holde enhver type gris som kælegris.

Der er dog en række racer, som er mest almindelige som kælegrise. Nemlig minigrisene (som egentlig er en blanding af forskellige racer, men som specialavles til at være små), hængebugsvin, kunekune og de sjældne meishan.

Der findes kælegrise i mange forskellige størrelser, fordi du kan vælge enhver type gris som kælegris.

Sortbroget landrace og uldgrisen kan blive helt op til 150 kg, mens kunekune og meishan normalt er mellem 60 og 90 kg.

Derudover specialavles en række minigrise og miniaturegrise, som kan være en blanding af forskellige racer. De kan blive alt mellem 10 og 50 kg.

Hvis du vil vide, hvor stor dine kælegrise bliver, bør du se forældrene, så du kan se, hvilke gener de har, og dermed hvor store de har udsigt til at blive. En gris er først udvokset, når den er minimum 3 år.

Det kan være lidt forskelligt fra race til race, hvor gamle grise kan blive. Minigrise bliver som regel 8-15 år, mens større grise kan blive helt op mod 20 år.

Hvor meget plads kræver det at holde kælegris?

Du må i princippet godt holde kælegris i en lejlighed, hvis ejer- eller andelsforeningen tillader det, og du i øvrigt overholder dyreværnsloven.

Som regel vil du dog ikke kunne få tilladelse til at holde gris i byzone. Du kan søge kommunen om dispensation, men de fleste kælegrise holdes i landzoner.

Du kan godt have dine kælegrise gående indenfor. For de kan sagtens vænne sig til at sove i en kurv eller på et tæppe og gå på toilet i en bakke. Men du bør overveje hvilke gulve, du har – er de for glatte, kommer grisene til at skøjte rundt.

Derudover skal grisene have adgang til en fold eller indhegnet have udenfor (som skal være indhegnet og være påført tre strømførende tråde). Grisene har brug for motion og for at få lov til at rode i jorden. Flere opdrættere kræver faktisk, at kælegrisene har adgang til et stort udendørs areal, før de vil sælge dem til dig.

Hvis grisene bor udenfor, skal der være en hytte eller et shelter, hvor de kan sove og søge ly. Og igen er kravet, at de skal bo i en indhegning.

Selv om du har vænnet din gris til at være inde, bør du ikke lade den være alene hjemme. Det er meget svært at træne den til ikke at gnave i møbler, ting osv., fordi den har brug for aktivitet. Derfor er den bedste løsning, at din gris har mulighed for at gå udenfor i en fold, når du ikke er hjemme.

Hvor meget tid kræver det at holde kælegris?

Du kan holde kælegris på mange forskellige måder, og derfor er det dig selv, der bestemmer tidsforbruget. Men generelt vil en kælegris kræve det samme som at have en hund. Fordi den udover at skulle fodres, har brug for social kontakt med dig, at blive trænet og opdraget og ikke mindst at få masser af motion.

Holder du grisene indenfor, vil det kræve mere tid, fordi du skal opdrage på dem og træne sove- og toiletvaner. Du bør også aktivere dem med fx gnubbebræt, mad i en aktiveringsbold eller en labyrint. Derudover skal du sørge for, at de kommer udenfor og bliver aktiveret og får tid til at rode i jorden. I alt vil du cirka skulle bruge 2-3 timer på dem om dagen.

Holder du grisene udenfor, kan de i vid udstrækning klare sig selv. Hvis de har et stort areal, vil de selv sørge for at få nok aktivering og motion, fordi de vil løbe rundt og bruge en stor del af dagen på at rode i jorden. Så skal du blot sørge for, at de har frisk vand og foder. Men idéen med at have en kælegris er jo at have en relation til dem, så selv om du holder dem udenfor, bør du sørge for at gå ud til dem, kæle for dem og træne med dem. Så du i alt bruger cirka 1-2 timer om dagen på dem.

Hvor meget foder kræver en minegris og andre kælegrise?

En kælegris – uanset race – vil spise alt det foder, du giver den. Den siger ikke selv stop. Derfor er du nødt til at sætte grænser for den, så den ikke bliver for tyk. For så får den meget svært ved at tabe sig igen.

Hvor meget foder, din gris har godt af, afhænger selvfølgelig af dens størrelse. En voksen minigris på 20 kg bør få et almindeligt bæger (honningbægerstørrelse) foder morgen og aften. Og så bør man supplere med grønt.

Du kan fodre dine grise med professionelt svinefoder, som er specielt produceret til minigrise. Du kan også blande det op med hvalset byg, majs og ærter.

Derudover elsker de fleste grise græs, skvalderkål og mælkebøtter fra haven. Ligesom du kan give dem frugt og grønt fra haven eller supermarkedet. Men HUSK at du aldrig må give dem noget, der har været i kontakt med kød. Derfor skal du holde dig fra køkken- og madaffald.

Grøntsager skåret i tern er gode at bruge som belønning, når du er ved at lære din kælegris tricks.

 

Kan du tage på ferie uden kælegrisen? Eller kan du tage den med på ferie?

Når grisen bliver hjemme

Du har det samme ansvar for en kælegris, som du har over for en hund eller kat. Så hvis du skal på ferie uden dine grise, skal du selvfølgelig have andre til at passe dem. Det er nemmest, hvis grisene bor udenfor, så de har et godt indhegnet område og en hytte at sove i. For så er det nemt for naboen eller et familiemedlem at komme forbi og give dem foder, vand og gerne noget opmærksomhed.

Du har det samme ansvar for en kælegris, som du har overfor en hund eller kat. Så hvis du skal på ferie uden dine grise, skal du selvfølgelig have andre til at passe dem. Det er nemmest, hvis grisene bor udenfor, så de har et godt indhegnet område og en hytte at sove i. For så er det nemt for naboen eller et familiemedlem at komme forbi og give dem foder, vand og gerne noget opmærksomhed. 

Når grisen skal med på ferie

Hvis du har et sommerhus i Danmark og vil have din kælegris med derhen, skal du registrere dit sommerhus som en besætning i CHR-registeret og melde flytning af besætningen, når du tager grisen med på overnatning. Udlandsrejse med din gris er noget mere besværligt, fordi du blandt andet skal have et eksport-sundhedscertifikat, som udstedes af en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen efter en undersøgelse af grisen, du kun må rejse til en anden registreret besætning, og grisen skal så være der 30 dage, før du tager den med hjem igen. Så kontakt Fødevarestyrelsen og få råd og vejledning.

Hvor intelligent er en gris?

Grisen er et af de mest intelligente pattedyr, fordi den har en stor hjerne og god evne til at huske og bruge de informationer, den får. Blandt andet fra de impulser, hjernen får fra trynen, som er grisens vigtigste sanseorgan. 

Grisen er et meget socialt væsen. Det kan tage lidt længere tid at vinde dens tillid (end det fx tager med en hund). Men har du først opbygget en nær relation til grisen, vil den som regel følge dig overalt og komme løbende imod dig, når du har været væk. Den elsker at blive klappet, gnubbet og kløet.

Grisen er også meget nysgerrig og lærenem, og derfor kan du lære den en masse tricks. Fx ved at belønne den med godbidder, når den gør noget rigtigt. Du kan også bruge klikkertræning. Kort fortalt går det ud på, at du har en lille mekanisk klikker i hånden, som du klikker med – samtidig med at du giver en lille godbid - lige i det øjeblik, grisen gør det, du gerne vil have den til. 

Du kan bl.a. lære din kælegris at: 

 • Bruge ”grisebakke” indendørs
 • Give klov
 • Danse
 • Sitte
 • Rulle rundt
 • Komme, når du kalder

Hvor køber du en kælegris og hvad koster den?

Der findes efterhånden flere professionelle opdrættere af kælegrise. Tjek: 

Derudover kan du ofte købe kælegrise på dba.dk og guloggratis.dk. Men det er en rigtig god idé at købe en kælegris fra en professionel opdrætter, eller at du som minimum kan se stamtavle for grisen og se/møde grisens forældre. For du skal sikre dig, at grisen ikke er indavlet og har sygdomme i generne.

Derudover er det meget vigtigt, at grisen er CHR-registreret, og at du derefter selv sørger for at registrere din kælegrisbesætning. Derfor skal du sikre, at din nye kælegris er øremærket eller chipmærket ved leveringen. Det er din sikkerhed for, at oprindelsesbesætningen er registreret i CHR-registeret. Grisene bør også være parasitbehandlet og vaccineret mod de mest almindelige sygdomme. 

Priserne for en kælegris svinger fra 400 til 2500 kr. alt efter race, og om den er kastreret og dyrlægetjekket eller ej. 

Hvor mange kælegrise, bør du have?

Du skal minimum have 2 kælegrise, for grisen er et meget socialt flokdyr. Selv om den har selskab af dig og din familie, har den behov for selskab af en artsfælle.

Tjekliste – det skal du overveje, inden du køber kælegris

Du skal gøre dig de samme overvejelser, når du køber en kælegris, som når du køber et hvilket som helst andet kæledyr.

 1. Overvej hvilken størrelse gris, du har plads til og hvilken race, der vil passe bedst til familiens temperament.
 2. Søg på nettet og spørg de professionelle kælegrisopdrættere for at lære de forskellige griseracer bedre at kende.
 3. Tænk over, om du har tid til at holde kælegris. Den har ikke blot brug for at blive fodret, men også for socialt samvær, opdragelse, træning og motion.
 4. Sørg for at have rigeligt med indhegnet plads udenfor, som grisen kan boltre sig på (uanset om du også vil have grisen inde i huset). Der skal være mulighed for, at grisen kan grave og rode rundt med sin tryne. Og det vil være perfekt, hvis der er plads til et mudderhul, hvor den en gang imellem kan tage sig et mudderbad.
 5. Sørg for at læse alle regler om hold af grise grundigt igennem, som du modtager, når du registrerer din kælegrisbesætning.

Se videoen 'Hvordan er det at have en kælegris?'