Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ er typisk grantræ, som har været udsat for en kemisk behandling. Træet imprægneres med kemiske midler for at forhindre naturens nedbrydning. Kemisk træbeskyttelse er et andet ord for trykimprægneret træ.

Trykimprægneret træ bruges ofte til udendørs byggeprojekter, hvis omgivelser kan kaldes et ’aggressivt miljø’. Træ bør beskyttes mod vejrliget, så det kan tåle regn og fugt uden at risikere svampeangreb og nedbrydning.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt og skidt

Hvilke alternativer er der til trykimprægneret træ?

Der findes en lang række alternativer til trykimprægneret træ. Du skal dog være opmærksom på, at det er de færreste træsorter, der kan holde til at være gravet ned i jorden i længere tid.

Hvis det ikke handler om økonomi, men om æstetik - og et ønske om at undgå imprægneret træ i et udendørs byggeprojekt - er der alternativer, som har de samme gode egenskaber som imprægneret træ.

Valget mellem de forskellige træsorter skal dog træffes efter, hvor i konstruktionen træet skal indgå. Nogle træsorter har gode egenskaber i forhold til nogle funktioner, mens de er mindre egnede til andre.

 • Egetræ (europæisk) er særdeles velegnet til stolper, som skal graves ned i jorden.
 • Western red cedar (canadisk cedertræ) er fremragende til facadebeklædning.
 • Lærketræ (sibirisk) egner sig særdeles godt til facadebeklædning.
 • Azobé kan bruges som erstatning for imprægneret træ i vand, ved havnebassiner osv.
 • Teak er særdeles velegnet til udendørs brug, men er rasende dyrt.

Når du skal vælge et alternativ til trykimprægneret træ, er det vigtigt at skele lidt til disse forhold:

 • Hvor meget vil træet blive udsat for vind og vejr?
 • Hvad er den ønskede leve/funktionstid?
 • Hvad er træets naturlige levetid uden imprægnering eller anden overfladebehandling?
 • Hvilken type overfladebehandling kan/skal træet have?
 • Hvor hyppigt skal træet vedligeholdes?
 • Æstetiske krav.

Hvordan er holdbarheden af træ, som ikke er trykimprægneret?

Holdbarheden af træ, som ikke er trykimprægneret, afhænger også af, hvordan konstruktionen udføres. Man kalder det ’konstruktiv træbeskyttelse’, når man tager hensyn til træets dårlige egenskaber ved at opbygge en konstruktion på en bestemt måde.

Det mest enkle er at udforme konstruktionen, så den selv kan holde sig tør. Det kan gøres ved hjælp af udhæng, overdækninger, vandnæser (en udvendig drypkant under et vindue) og god og tilstrækkelig ventilation.

Det er meget vigtigt, at træet får luft, så det har mulighed for at tørre, hvis det bliver fugtigt. Alle lodrette afskæringer af stolper eller andet skal fx skæres i smig, dvs. skæres skråt af, så vandet kan løbe af, når det regner.

Det største problem i forhold til træets holdbarhed i Danmark er luftfugtigheden. Det er svært at opnå en luftfugtighed under 15 procent, selv ved længere tids tørring under tag. Derfor har træet som regel et fugtindhold mellem 18 og 23 procent. Det er ikke optimalt, da træ er udsat for svampeangreb, allerede når fugtindholdet overstiger 20 procent.

Træinformation har lavet en tabel over levetiden for træ, som ikke er trykimprægneret, og som bruges udendørs.

Levetid for træsorter som rå ubehandlede brædder uden ’konstruktiv træbeskyttelse’

Mindre end 5 år

Ask, bøg, birk, el og poppel

5-10 år

Elm, rødgran, skovfyr og douglasgran

10-15 år

Lærk, tuja og cypres

15-25 år

Eg, teak og western red cedar

Kilde: Træ information.

Hvilke byggeprojekter bør du ikke bruge trykimprægneret træ til?

Det er vigtigt, at du ikke bruger trykimprægneret træ til pæle eller hegn omkring køkkenhaven, kompostbeholder eller legeredskaber. Trykimprægneret træ indeholder mange kemiske affaldsstoffer, som absolut ikke er gode at få ind i organismen. 

Grøntsagerne i køkkenhaven suger næring fra jorden, og er der trykimprægneret træ i nærheden, kan det næsten ikke undgås, at nogle af affaldsstofferne vaskes ud af træet ned i jorden. Herfra kan de gå videre til grøntsagerne, som vi ellers indtager med stor nydelse.

Det samme gælder for den hjemmebyggede kompostbeholder. Komposten havner senere i køkkenhaven, og derfor bør kompostbeholderen heller ikke indeholde dele af trykimprægneret træ.

Et andet vigtigt sted hvor der heller ikke bør bruges trykimprægneret træ, er i forbindelse med legepladser, sandkasser eller legeredskaber i haven. Børn kan meget nemt komme i kontakt med det trykimprægnerede træ. Enten i form af splinter eller ved at sutte eller slikke på træet, som børn jo kan gøre. Der kan sidde overskydende imprægneringsvæske på træet, som de kradser af og dermed kommer i kontakt med.

Hvad koster holdbare, alternative materialer til trykimprægneret træ? 

Eg (europæisk)

Europæisk egetræ er oftest en bestillingsvare. Det er de færreste byggemarkeder, der ligger inde med tømmer af egetræ. Du skal derfor regne med en rimelig lang leveringstid, men forhør dig hos din lokale tømmerhandel. Prisen for egetræ ligger i den dyre ende. En 4/4 tommer stolpe kan hurtigt koste 100-150 kr. pr. løbende meter (okt. 2015).

Western red cedar

Western red cedar bruges oftest som facadebeklædning og ligger også i den dyre ende. Prisen varierer dog meget, afhængigt af om der er tale om standardprofiler eller specielt fremstillede profiler. Det bliver hurtigt en dyr og eksklusiv beklædning, men det er heldigvis oftest en engangsinvestering, da træet har lang holdbarhed. Den lange holdbarhed forudsætter dog, at træet bliver vedligeholdt efter forskrifterne. Prisen for helt almindelige klinkebrædder til vandret beklædning koster ca. 150 kr. pr. løbende meter (okt. 2015).

Teak

Teak er en fantastisk træsort, som er kendt og elsket for dens smukke farve, glød og særdeles stærke egenskaber. Det er et eksklusivt materiale og bekosteligt, og derfor bruges i stedet andre knap så dyre eksotiske træsorter med næsten samme farve. Da teaktræ er et regnskovstræ, er det en mangelvare - der er ikke så meget teak på verdensplan. Teaktræ kan fås som FSC-mærket plantagetræ. Kvadratmeterprisen ligger på omkring 1.400 kr. for en terrasseplanke i dimensionerne 140 mm x 28 mm (okt. 2015).

Azobé

Azobé er en træsort, der er meget svær at få fat i. Du kan ikke bare hente den i den lokale trælast, og ofte er det ikke engang en bestillingsvare. Det kræver en anelse kreativitet at opdrive forhandlere af den eksotiske træsort. Der er dog nogle forbehold vedrørende netop azobé, da det i selve kernen indeholder nogle selvimprægnerende midler. Det kan derfor anbefales at bruge åndedrætsværn, når du skal skære i træet, for at undgå indånding af støv og affaldsstoffer fra træet. Da træet oftest kommer i meget store dimensioner, er det meget svært at arbejde med, og prisen er høj. Den nøjagtige pris kendes ikke, men regn med, at den er høj.