Spørg Bolius

Anbefalede lys intensiteter (lux) i forskellige boligrum

Jeg har gang i en større ombygning af mit hus og ville gerne høre, om der er en oversigt over anbefalede lys intensiteter (lux) i forskellige boligrum, f.eks. køkken, børneværelse, stue, entre, soveværelse?

Mvh Jan M.

Kære Jan M

Der er ikke krav til den kunstige belysning i private hjem, men arbejdstilsynet stiller krav til hvis det drejer sig om er arbejdspladser.

Belysningen skal - udover at give lys til arbejdet - oplyse rummet på en behagelig måde. Lyset skal kunne rettes mod det, man arbejder med. Størrelser for den nødvendige belysningsstyrke findes i DS (Dansk Standard) 700 om "Kunstig belysning på arbejdspladser". For kontorarbejde er fx angivet et krav til belysningsstyrken på 500 lux, og den bør ikke blive mindre end 100 lux længst fra arbejdsområdet

- 1 lux svarer til 1 lumen per m2.

Lysmængde (måles i lumen): Angiver, hvor meget lys en pære udsender. En 15 W sparepære udsender typisk 150 lumen, mens en 11 W udsender ca. 600 lumen. Til sammenligning udsender en 60 W glødepære 800 lumen.
Farvegengivelse Ra-værdi angiver lysets evne til at gengive farver på en skala fra 0 til 100. Dagslys har en værdi på 100. Pærer til indendørs brug bør have en Ra-værdi på mindst 80. Gløde- og halogenpærer har en Ra-værdi på ca. 97-99, mens sparepærer har en Ra-værdi på ca. 80-86.
Farvetemperatur (Kelvin)
: Jo højere farvetemperatur, jo koldere er lyset. Glødepærens farvetemperatur er typisk 2700 K sollys ligger på ca. 5500 Kelvin.

Som du kan se, er det ikke alene mængden af lys, der har betydning. Kvaliteten af lyset er mindst lige så vigtigt. Det har især betydning, hvor der arbejdes med farver. Fx køkkenbordbelysningen, hvor det er vigtigt at kunne skelne farverne i madvarerne. Eller hvis man tegner, strikker, broderer eller andet, hvor man har brug for at kunne skelne farver.  

Hvis det var en arbejdsplads ville arbejdstilsynet her kræve minimum 1.500 Lux med en farvetemperatur på 5.000 Kelvin for at bedømme farveprøver. Men det er dit private hjem, og her er det vigtigt, er at du i alle rum tænker på både generel belysning og funktionsbelysning. Godt retningsbestemt arbejds-/læselys, som du kan styre, over fx spisebord skal du sørge for, at hele bordpladen bliver belyst.

Du skal også have noget lys, der giver stemning. Det kan fx være spots, hvor du har nogen ting i rummene du gerne vil have at man ser, hyggeligt lys ved siddegruppen som fx nedadrettet lys fra pendler, standerlamper o.l.

Kort sagt skal du i alle rum udover den generelle belysning tænke på, hvad lyset skal bruges til og købe lamperne med det udgangspunkt. Du har i alle rum brug for forskellig lysstyrke på forskellige tidspunkter. Så sørg for lysdæmpere, så du kan styre lyset efter om du skal bruge stærkt lys i hele rummet, når du skal rydde og gøre rent, eller afdæmpet varmere lys, når der skal hygges.  

Nogle firmaer udarbejder (mod betaling) belysningsplaner med forslag til både placering antal og typer af lamper.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden