Lys ved arbejdsbordet

Uanset om du har et kontor med et skrivebord eller bruger dit spisebord, så sørg for lys med en høj farvegengivelse på tværs af bordet med en retningsbestemt lyskilde. Det kan fx være en skrivebordslampe med justerbart hoved og arm.

Arbejder du på pc, kan du sætte lys på tastaturet fra siden, hvilket gør tasterne lettere at ramme. Lad lyset komme ind fra venstre side, hvis du er højrehåndet og omvendt. Hæng desuden en stor lampe over bordet, der sender hyggelys nedad mod bordet og skaber en hyggelig hule at arbejde i.

Mangler der generelt lys i rummet, så sæt spot på en reol eller et maleri fyldt med farver. Det giver et godt, varmt genskin ud i rummet.

Læselys

Asymmetrisk lys er vigtigt for at se og især læse godt. Asymmetrisk lys betyder, at lysets retning ikke skal lande direkte på det, du skal læse eller se. Skab en skyggekontrast i lyset ved at lade lampens retning gå ind over din skulder eller skråt på bogen.

Husk også, at en bevægelig arm og et justerbart hoved på læselampen er godt.

Læselys. Lyset fra de hvide skærme blænder i hele rummet og gør det svært at læse fokuseret og afslappet. Vælg hellere bevægeligt og retningsbestemt lys, der peger på det, du skal se på.

Køkkenet

I køkkenet kan du komme ud for at lave mange forskellige ting. Du kan tilberede mad, vaske op, hjælpe børnene med lektier og så videre. Definér cirka 3 arbejdszoner i køkkenet - og sæt lamper op, så du har den rigtige belysning til de forskellige opgaver.

Over vasken, hvor der er stor risiko for genskin, skal du altid hænge 2 lamper, så deres lys går skråt ind i hinanden og dermed ikke giver genskin i vasken.

Hvis dagslyset i køkkenet er knapt, kan du sætte spots op på de vægge, der ligger mest i skygge for dagslyset. Sæt ikke spot på ganglinjer, men i stedet lodrette flader som vægge og opslagstavler, der kaster lyset retur ud i rummet.

Badeværelsesspejlet

Fokusér på funktionen - her skal du lægge makeup og barbere dig, så et godt lys fra de rette vinkler er vigtigt. Øjets perfekte afstand for detaljesyn er 25 cm, og da synslængden fordobles i spejlet, ser du detaljer mest perfekt fra 12,5 cm afstand.

Vælg altid 2 lamper, som du placerer over spejlet, tættere på spejlets hjørner end midten. Sørg for, at lamperne hænger ud fra væggen, sådan at lyset stråler ned mellem dit ansigt og spejlet.

Gang og entre

Gangen er typisk smal og mørk, og mange begår den store fejl at sætte lys op i midten eller lave en række af spots ned igennem gangen. Men det er kedeligt lys uden skyggekontraster, så gør hellere gangen til en dejlig lysoplevelse mellem to rum. Desuden er det ubehageligt at gå 'under' stærkt lys.

Lad lyset pege på en af langsiderne og væggen kaste lyset ud i rummet og få derved de essentielle skyggekontraster i spil. Husk desuden at vælge lamper, der centrerer lyset i én retning og ikke sender det ud i alle retninger, så det blænder.

Over spisebordet

Lav et rum i rummet, og skab en hule af lys over spisebordet. Lad lyset pege nedad eller opad, så ingen bliver blændet. Undgå altid, at folk skal kigge direkte på en skarp pære, og vælg ikke en stor, hvid glaslampe, der sender lyset ud i alle retninger.

Sørg desuden altid for en lysdæmper netop over spisebordet, så du kan få lys i forskellige styrker til hhv. lektier og strikketøj, der kræver stærkere lys end hyggemiddagen. Vælg altid en god halogenpære med en høj Ra-værdi her, så din mad ser naturtro ud.