Er der sorte pletter på rosenbladene i din have, gråbrune pletter på æblerne eller små dyr i hindbærbedet?

Nu kan du få hjælp til at opklare, hvad det er, der angriber planterne, og hvordan du bekæmper skadevolderne

Sundere Have er en iPhone app til både haveejere og professionelle gartnere. Ideen med applikationen er at tage kampen op mod skadedyr og plantesygdomme, som gør livet surt for haveejere i Skandinavien.

Hvad kan du med app'en Sundere Have?

Sundere Have har 4 forskellige søgefunktioner, som kan hjælpe dig med at opklare, hvilken plantesygdom eller skadedyr der har angrebet din plante, samt tips til bekæmpelse.

 1. Liste over skadegørere
  Alle skadegørere er listet i alfabetisk orden sorteret efter deres danske navn, latinske navn, eller efter hvilken plante som er angrebet. Der er søgefelt i toppen af listen, så du kan indtaste fx 'æbletræ' og herefter vises alle de skadedyr og plantesygdomme, som angriber æbletræet.
 2. Søg skadegørere
  Hvis du er i tvivl om, hvilken skadegører du har med at gøre, kan du med fritekst søge på enten observationer eller navne, fx 'gule pletter' eller 'svamp'. Herefter kommer der en liste med resultater. Alle resultaterne er forsynet med billede og beskrivende tekst af skaden.
 3. Angrebsperiode
  Du kan også vælge plante og angrebsperiode. App'en giver dig herefter en liste over, hvilke skadegørere som planten kan angribes af inden for den givne periode. Denne funktionalitet er også god, hvis du vil være på forkant med evt. angreb.
 4. Plantedel
  Hvis du er helt på herrens mark kan søgefunktionen 'Plantedel' hurtigt spore dig ind på, hvad der har angrebet dine planter.

Videncentret Bolius' vurdering af app'en Sundere Have

Sundere Have koster 25 kr., og pengene er givet godt ud.

Det er en rigtig fin applikation, som enhver haveejer med eller uden grønne fingre bør investere i. Applikationen er enkelt opsat, og navigationen er intuitiv. Du kan få mange informationer, og du kan med garanti ikke undgå at blive klogere på havens flora og fauna.

Med både latinske betegnelser, beskrivelser, angrebsperioder på året, bekæmpelse og fuldskærms farvebilleder er der ingen undskyldning for IKKE at få haven i tip top-stand.

Brugervenligheden er i top med hjælpetekster under næsten alle funktioner, og uanset, om du er fortrolig med din iPhone eller ej, er det ganske let at finde svar på det enkelte problem, du står over for.