FAKTA OM ADURO SMART RESPONSE

Aduro Smart Response består af en trådløs temperaturboks med to sensorer

Ved opstart indtaster du data for din brændeovnstype.

De to sensorer monteres med magneter på brændeovnens bagside og sender signal om henholdsvis temperatur og opstartstidspunkt til din smartphone. Signalet tegnes ind i en graf, som baseret på test viser den optimale forbrænding.

Følg forbrændingen i din brændeovn live, og se om der er behov for justering af lufttilførslen. App'en giver også et varsel om, hvornår det er tid til at fylde nyt brænde i ovnen.

Aduro Smart Response virker til alle brændeovne og fås både til Android og iPhone
Den kan købes i de fleste byggemarkeder
Pris ca. 800 kr. (marts 2017)

Læs mere om app'en på aduro.dk

Det kan være svært at ramme den optimale temperatur i brændeovnen. Ved for lidt luft kvæles ilden, og er der for meget luft, brænder træet for hurtigt.

Derfor har brændeovnsproducenten Aduro lavet app'en Aduro Smart Response, der virker til alle mærker og typer af brændeovne. Appen skal hjælpe dig med at lære din brændeovn at kende, så du både får mest mulig varme ud af dit brænde og samtidig minimerer udledningen af skadelige partikler.

LÆS OGSÅ: Generelt om brændeovne og pejse

Aduro Smart Response afslører, om temperaturen i brændeovnen er rigtig

Aduro Smart Response virker ved, at en sensor monteres med en magnet på aftrækket til skorstenen.

Sensoren måler temperaturen på luften, der sendes op gennem skorstenen. Signalet sendes til en smartphone, som via et diagram viser, om du rammer den optimale temperatur for forbrændingen.

App’en kan altså ikke af sig selv justere temperaturen i brændeovnen, men du får et redskab at styre efter. App’en indikerer også, hvornår du skal fylde mere brænde på, for at bevare en optimal forbrænding.

Korrekt lufttilførsel giver optimal forbrænding i brændeovn

Det er især i optændingsfasen, du skal være opmærksom.

- Det kræver en indsats i den første halve time, for at opnå en optimal forbrænding. Men jo flere gange man prøver det, jo hurtigere kan man indstille lufttilførslen korrekt, siger Videncentret Bolius' fagekspert, Ole Vedsted-Jakobsen.

Test af Aduro Smart Response

Ole Vedsted-Jakobsen har testet Aduro Smart Response på sin egen brændeovn i nogle uger. Efter testen mener han, den kan være et godt redskab til brændeovnsejere.

- App'en her kan være et styringsredskab, så du sikrer, at du får en temperatur i brændeovnen på det niveau, som giver mindst mulig forurening op gennem skorstenen. Det er til gavn for dig selv, for dine naboer og for miljøet, siger han.

Tilbehøret til app'en består af en sensor, som måler temperaturen, en kontakt til at markere starttidspunktet for optændingen og en lille boks, som sender signal til telefonen.

- Hvis ellers man kan komme til aftræksrøret på sin brændeovn, er det meget enkelt at montere. Man kunne godt gøre kontakten lidt mere elegant, men den udfylder sin funktion. Jeg kunne også godt have ønsket mig, at signalet fra senderen kunne række lidt længere. Telefonen skal blive i samme stue som brændeovnen, så jeg kan altså ikke gå ude i haven og følge med i forbrændingen, påpeger Ole Vedsted-Jakobsen.

Fagekspert fyrede med for høj temperatur

Trods mange års erfaring som brændeovnsejer har Aduro Smart Responce fået Ole Vedsted-Jakobsen til at ændre fyringsvaner.

- Jeg har helt klart fyret med alt for høj temperatur. Det havde jeg aldrig opdaget, hvis det ikke var for denne app. De fleste brændeovnsejere ved efterhånden godt, at man ikke må lade træet ulme ved for lav temperatur, fordi det udleder skadelige partikler. Men temperaturen kan også blive for høj, siger Bolius' fagekspert.