Arkitekttegnede huse giver langt højere pris

Udbudsprisen er 50 procent højere på den arkitekttegnede bolig end på gennemsnitsboligen, viser særkørsel som Boligsiden.dk har lavet for Bolius. Læs, hvorfor prisen er højere på arkitekttegnede huse.

Et af de huse, der i øjeblikket er nomineret til arkitekturprisen IdéPrisen, er ifølge Jesper Nielsen et godt eksempel på, at en arkitekt kan betale sig, selv hvis huset er et almindeligt parcelhus. Jesper Nielsen vurderer, at familien kan få deres i

Et af de huse, der i øjeblikket er nomineret til arkitekturprisen IdéPrisen, er ifølge Jesper Nielsen et godt eksempel på, at en arkitekt kan betale sig, selv hvis huset er et almindeligt parcelhus. Jesper Nielsen vurderer, at familien kan få deres investering hjem gange to.

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Du kan få langt flere penge for dit hus, hvis det er arkitekttegnet.

En særkørsel på villaer og rækkehuse til salg, som Boligsiden.dk har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter i oktober 2013, viser, at den udbudte pris på huse, hvor der står ”arkitekttegnet” i salgsbeskrivelsen, er næsten 50 procent højere end den gennemsnitlige udbudspris blandt alle huse til salg.

Den gennemsnitlige udbudspris for et arkitekttegnet hus er 18.500 kr. pr. kvadratmeter mod 12.925 kr. for alle huse.

En gennemgang af husene viser, at ordet ”arkitekttegnet” indgår i beskrivelsen af både små og store, nye og gamle, typehuse og unikke huse. Nogle er oprindeligt tegnet af en arkitekt, andre er ombygget med arkitekthjælp.

Arkitekttegnet er et kvalitetsstempel

Opgørelsen overrasker ikke ejendomsmægler i Holte, Jesper Nielsen, fra ejendomsmæglerfirmaet af samme navn.

- Et arkitekttegnet hus er ikke mainstream. Det er ikke stangtøj, men skræddersyet og lavet efter familiens behov og ejerens idé om æstetik. Det er unikt. Arkitekttegnet er et kvalitetsstempel, og derfor vil der selvfølgelig ofte være en forskel i prisen.

Priser på arkitekttegnede huse

Region Alle udbudte boliger Med ordet "arkitekttegnet"
  Udbudte boliger stk. Gns udbudspris kr./pr. m2 Udbudte boliger stk. Gns udbudspris kr./pr. m2
Hele landet 42.724 12.925 577 18.500
Hovedstaden 6.178 22.712 108 28.756
Midtjylland 10.866 12.400 163 16.585
Nordjylland 6.456 10.258 98 15.611
Sjælland 7.625 11.193 81 17.749
Syddanmark 11.599 10.825 127 14.944

Bedre materialer i arkitekttegnede huse

Det er et stempel, som kommunikationschef Mads Ellegaard i ejendomsmæglerkæden Home også gerne sætter på de arkitekttegnede huse.

- Når man vælger at bruge en arkitekt til at bygge sit hus eller renovere det, vælger man typisk også bedre materialer, der holder længere og derfor kræver mindre vedligeholdelse. Desuden får man arkitektens håndværk med. Dvs. hans æstetiske sans og hans arbejde med at få indrettet boligen tidssvarende og udnyttet kvadratmetrene bedst muligt, hvad enten det er i form af en tilbygning eller ændringer i den eksisterende bolig.

Boligens kvalitet er afgørende for prisen

Han vil ikke sige, at det er en sikker investering at købe eller sælge et arkitekttegnet hus.

- Udbudsprisen på et hus sættes ikke efter, om huset er arkitekttegnet, men efter boligens kvalitet. Men renoverer man derudover med klassiske materialer og bruger klassiske farver, så vil et arkitekttegnet hus ofte være mere værd end et tilsvarende hus, der ikke er arkitekttegnet.

De bedste arkitekttegnede huse har en historie

Som ejendomsmægler tager Jesper Nielsen ofte ud for at lave salgsvurderinger. I hans lokalområde i kommunerne nord for København ser han mange huse, der ikke er som naboens og er designet efter ejerens eller tidligere ejeres ønsker og behov.

Det behøver ikke være positivt i salgsøjemed, at et hus er arkitekttegnet. Jesper Nielsen vurderer kun et arkitekttegnet hus som positivt, hvis han selv kan lide det, og det spiller ind, at et godt samarbejde mellem ejer og arkitekt både kan ses og høres, når ejeren fortæller om de valg, der ligger bag husets indretning og udformning.

- Når jeg skriver ordet arkitekttegnet i beskrivelsen af huset, så er det ofte fordi, sælgeren selv er begyndt at fortælle om de arkitektoniske tanker bag huset, og hvorfor de enkelte ting er lavet, som de er. Så får huset en historie, og det er jo det, der er fedt og inspirerende at få med som køber, forklarer han.

Arkitekttegnede typehuse vurderes ikke højt

Det er de især de unikke arkitekttegnede huse, der vurderes højst, mens arkitekttegnede typehuse ikke har samme værdi.

- Et standard typehus kan også sagtens være arkitekttegnet, og man kan som ejer sætte sit præg på det. Men historien og det unikke er der ikke, når der er hundredvis af andre huse med de samme løsninger. Derfor vil det ikke være der, man ser de højere kvadratmeterpriser, siger Jesper Nielsen.

Mægler: En arkitekt kan øge boligens værdi

Jesper Nielsen anbefaler ofte boligejere til at benytte en arkitekt, da han har erfaring for, at det kan øge boligens værdi. Det kan evt. blot være at for at få arkitektens kig på huset og nogle ideer at arbejde videre med, så husets eksisterende kvaliteter, lysindfald og beliggenhed bruges rigtigt i kommende renoveringsarbejder.

Mads Ellegaard fra Home er enig.

- Vi ser en stigende interesse for flere kvadratmetre blandt køberne, og derfor kan en tilbygning eller bedre udnyttelse af loft eller kælderareal være en god investering. Her vil det være oplagt at tage fat i en arkitekt, så man kan få udnyttet kvadratmetrene rigtigt og fx tænkt energi og lys ind i sin ombygning, mener han. 

Få fat i en arkitekt

Der er flere muligheder for at få fat i en arkitekt til din bolig. Ud over at søge på Google, kan du bl.a. finde boligarkitekter her:

  • Danske BoligArkitekter. En sammenslutning af arkitekter, der primært arbejder med boliger, som Bolius og Danske ARK står bag. Her kan du både få hjælp til små ideer og til et stort, gennemført projekt.  
  • Home Arkitektur.  Med denne ordning fra ejendomsmæglerkæden Home kan du som sælger kan tilkøbe en arkitekts bud på, hvordan dit hus kan renoveres.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab