Spørg Bolius

Arkitekttegnet sommerhus, udvendig isolering - hvordan fastholder vi husets karakter?

Hej Bolius,

Vi har købt et arkitekttegnet sommerhus i anden række fra vandet. Huset synes jeg er fedt og har en super beliggenhed på en stor naturgrund.

Huset er lavet i gasbeton. Jeg overvejer at beklæde det udvendigt med vandret eller lodret sort træbeklædning evt. fer og not eller hvad det nu hedder ;-) og i samme gang isolere det med 100 mm isolering.

Jeg vil jo ikke ødelægge arkitektturen på huset. Det er her jeg ønsker et råd fra jer.

1. Er det en god ide eller ødelægger det noget.

2 Synes i beklædningen bør være lodret eller vandret.

Jeg ønsker så vidt mulig ar bevare sjælen i huset. Hvorfor stilen indvendig er klassisk for tiden.

Håber i kan hjælpe

Venlig hilsen Frank N

Hej Frank N

Det er meget svært at svare på uden at have set huset, idet en træbeklædning af et muret- eller gasbetonhus - er en stor ændring af både proportioner og hele facadens karakter.

En erfaren arkitekt kan vurdere mulighederne, om man kan beklæde facaden på en måde så husets arkitektoniske hovedide og karakter bibeholdes og som du selv skriver så huset sjæl, som jo er det i er faldet for, stadig bevares.

Det kræver mere end det vedlagte foto at komme med en konkret vurdering af. Men et idemøde på stedet med en arkitekt kan give en god vurdering af huset og drøftelse af mulighederne.

En erfaren arkitekt kan "gennemskue" husets hovedlinjer og vurdere hvilke muligheder der er, både æstetisk og byggeteknisk og hvad det økonomisk vil betyde. Så i på det grundlag kan tage den for jer mest hensigtsmæssige beslutning.

Det kan fx være at en arkitekt kan se at hvis huset beklædes med isolering og træ bliver det ofte tungere om mere bastant at se på - men at den oprindelige arkitektoniske ide måske så kan genskabes og understreges ved at valg af proportioner og type beklædning, hvordan det monteres større vinduespartier eller andre arkitektoniske virkemidler. For på den måde at få huset til stadig at fremstå med samme karakter som det hus i faldt for, og stadig fremstå harmonisk og velproportioneret

I denne reportage kan du måske finde inspiration: Totalforvandlet parcelhus

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden