Spørg Bolius

Bæredygtighed og CO2 krav

I artiklen LCA: Hvad er det? Få styr på CO2-regnskabet for dit hus står der, at der skærpes CO2-belastningen pr m2 ved nybyggeri. Det er en god nyhed. Men jeg er alligevel skeptisk overfor, at det opgøres pr m2.

For så favoriseres netop store huse. Hvis det er svært at overholde kravene, kan man bare bygge større. Man har trods alt et vis minimumsforbrug, uanset hvor småt man bor. Er det et skridt i den rigtige retning mht bæredygtighed eller forstærker det tendensen til at bygge store boliger?

Mvh Rasmus

Hej Rasmus

Tak for et godt og relevant spørgsmål.

Du peger på en vigtig problematik. Som du nævner, har mange emissioner og ressourceforbrug et grundlæggende "basisniveau", som ikke bliver mindre af, at boligen er lille - men som bliver relativt mindre jo større huset er.

Selvom intentionen med klimakravet er at fremme lavere CO₂-aftryk pr. kvadratmeter, adresserer det ikke, at store huse stadig udleder mere i absolutte tal, både i opførsel og drift. Dermed kan man argumentere for, at det nuværende system ikke aktivt fremmer en udvikling hen imod mere arealeffektive boliger.

Hvis man ønskede at fremme mindre enfamiliehuse, kunne man eksempelvis:

  • Indføre differentierede CO₂-krav, hvor store boliger har skrappere grænseværdier end små.
  • Supplere med krav til det samlede CO₂-aftryk pr. bolig, ikke kun pr. m².

Så nej, det nuværende krav modvirker ikke tendensen til store boliger, men klimakravet til enfamiliehuse er trods alt et skridt i den rigtige retning. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Nanna Dyrup Svane, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden