Før familien Cenius rykkede ind, fungerede det gamle baghus på Frederiksberg som bogtrykkeri. Da familien overtog huset, trængte det i dén grad til en hård, men kærlig, hånd.

Videncentret Bolius besøgte parret i 2013.

33 tons indmad måtte lade livet

Derfor startede de med at låne 100.000 kroner til et nyt tag og brugte derefter 5 måneder på at grave 33 tons indmad ud af huset for at have helt frie hænder til igen at bygge husets indre op fra bunden.

I dag ligner huset sig selv uden på - men inden døre er det nænsomt restaureret med stor respekt for husets historie og stil. Huset rummer ud over Tomas Tex Cenius også hans kone, Hanne Honey Penny, og datteren, Lili Fu.

Luften emmer stadig af historie. Møbler, indretningsvalg og loppefund vidner om, at her bor nemlig en familie, der går op i, at deres hjem fortæller deres egen historie.

Badekar fragtet hjem fra hotel i London

Stilen i det 160 kvm store hus er et miks af en rå og stram Newyorker-stil. Rå mure, mørke træsorter og stramme linjer kombineres med islæt af østens mystik - farver og gyldne indslag, der gør boligen meget personlig, varm og eventyrlig for lille Lili Fu.

Noget af det første, parret renoverede, var badeværelset, som de fandt på noget utraditionel vis i London.

- Vi var på ferie i London og boede på hotellet Regent Palace. De gamle badeværelser var ved at blive skiftet ud, og vi lavede straks en aftale med ejeren af hotellet om at få badekarret fragtet til Danmark, fortæller Tomax Tex Cenius.

Klunsede fem køkkener for at finde det perfekte

Tomas Tex Cenius og Hanne Honey Penny Cenius har indrettet sig med møbler og andet interiør, som de har givet sig god tid til at finde. De ville skabe et hjem med personlighed og indrette det med effekter og møbler, der bærer en historie med sig - hvad enten de er klunset, købt på et loppemarked eller i en butik.

- Jeg lægger stor vægt på, at man giver sig god tid til at finde ud af, hvordan man skal indrette sig. Ikke noget med at stresse og finde nemme løsninger, som man bagefter fortryder. For os tog det fx flere år at finde det helt rigtige køkken, og vi nåede at klunse 5 køkkener, før vi fandt frem til vores livs køkken. Det er fra Poggenpohl tilbage fra 1978 og er købt i Den Blå Avis for 9.000 kroner, fortæller han.

Vore hjem er vores skib

- Jeg kan godt lide tanken om, at ens hus er som et skib, man rejser i. Det er sådan, man skal se på sit hjem: Man lægger fra kaj med en destination - og ingen vej tilbage, forklarer Tomas Tex Cenius.

Skibstanken er tænkt konkret ind i indretningen. Stueplanet er indrettet som den underste del af skibet med mørke træsorter, skibslamper i loftet og sætteskabsmøbel under trappen som motoren.

På førstesalen, skibets dæk, er de firkantede, lyseblå indhak i væggen horisonten og træpanelerne, der stammer fra en Nilfisk-fabrik, er rælingen. Desuden snor en buet væg sig ned gennem rummet som kahytten på et skib.

Farver og former skal stimulere barnefantasien

Stuen er holdt i kinesiske farver som rød, guld, lyseblå og lyserød. Tanken er, at stuen skal være familiens Aladdins hule. Tomas Tex og Hanne Honeypenny blev forældre til Lili Fu fra Kina for lidt over et år siden, og den lille guldklumps ankomst har været med til at bringe inspiration fra Østen ind i familiens hjem.

Men det har også ændret helt grundlæggende ved, hvordan parret ønsker at bo.

- Det skal være spændende at være barn her, og derfor er det vigtigt med mange farver og hemmelige rum i huset, som man kan gå på opdagelse i, og som er spændende at vokse op i, fortæller Tomas.

Indretning er følelser

For Tomas Tex Cenius handler indretning om at se indad og mærke efter, hvad man indeholder af historier og følelser.

- Indretning - tror jeg - er for mange mennesker en kamp mellem, hvad der er moderne og smart, og hvad de i virkeligheden befinder sig godt med og indeholder som mennesker. Og man skal helst ende med det, der passer til en som menneske.

Thomas Tex Cenius om baggårdshuset

Hvor kommer inspirationen fra?
Indefra, gamle film, eventyr, tanken om, at huset er et skib og livet en rejse.
Hvad er det næste projekt?

At få sat noget lærred op til at se smalfilm på. Og lave stuen oven på mere 1001 nat-agtig med gardiner og farvet glas.
Hvad er det bedste ved huset?

Det hele - men er vi nok mest glade for vores køkken.
Hvor opholder i jer helst?

Sofakrogen foran brændeovnen om aftenen med dæmpet belysning.
Hvad er forbudt i jeres bolig?

Fjernsyn i soveværelset!
Har du et par gode klunse-tricks?

Alt i gode materialer er i udgangspunktet noget værd: Sten, træ og jern. Hav øjnene med dig, og vær ikke bleg for at kigge i en container.