HER BOR:

Designer og skrædder Bente Ranning med sin mand, modefotografen Søren Kirkegaard sammen med sønnen Albert på 18 år i en 250 kvadratmeter andelslejlighed på 1. sal i en bygning fra 1870.

De otte storslåede stuer midt på Gammelholm i København har højt til loftet, smukke træpaneler og tunge fyldningsdøre. Den gamle lejlighed fra 1870 emmer af fortidens fine håndværk og detaljer, men den er indrettet med kreative indslag fra lejlighedens beboere: designer og skrædder Bente Ranning og modefotograf Søren Kirkegaard. Videncentret Bolius besøgte dem i 2016.

- Vi byttede os til lejligheden her for cirka ti år siden. Før da havde vi en mindre andel på Kultorvet. Da vi flyttede ind, havde her været bofællesskab for en flok skuespillere, og vi kunne godt se, her havde boet en del mennesker sammen, men de havde faktisk passet godt på den. Det var en party lejlighed, og det har vi forsøgt at bevare. Vi får ind imellem gæster på besøg, som siger: ”Gud, her har jeg været til fest en gang”.

Bevar det autentiske

Lejligheden har ikke bare mange rum og højt til loftet. Den har også smukke, store vinduer, som lukker en masse lys ind. Det er vigtigt med så meget lys som muligt, fordi lejligheden ligger på 1. sal, og der er stadig et baghus i gården, som stjæler lidt af lyset.

Både Bente og Søren er bygget op om at være kreative, og derfor sætter de også sjældent ord på, hvad det egentlig er, de gør med deres hjem for at gøre det unikt. Det sker bare. For dem er noget af det vigtigste ikke at ødelægge noget i den gamle smukke bolig:

- Andre steder har vi set, hvordan folk har gennemrenoveret de her gamle lejligheder, og det er blevet så nydeligt, at hele sjælen er forsvundet, synes vi. Det har vi forsøgt at undgå. Vi har eksempelvis ikke ændret meget på rummene, og alle de gamle fyldningsdøre er her endnu. Enkelte er blændet, men de er stadig intakt. Vi har heller ikke gjort noget ved de gamle gulve, som står, som de altid har gjort. Undtagen i køkkenet, som er den ene store ombygning, vi har lavet. Det lavede vi om ganske enkelt for at få to små rum åbnet op. Men vi har beholdt åbningen til det gamle ildsted, og det tog tid, før vi tog beslutningen, siger Bente.

Lejligheden brugt til filmoptagelser

Hun fortæller, at det er det samme med de meget karismatiske vægge i lejligheden. Dem har de ladet være, som de var, og kun ændret dem i spisetuen. De er et slags signatur for hjemmet, og man skulle tro, at der ligger timevis af planlægning bag dem. Men det gør der ikke.

- Da vi flyttede ind, havde et filmhold lige lavet Nynnes Dagbog her. De havde malet væggene gule i den ene stue, og lavet dem grønne i forskellige nuancer i de andre rum. Det passede perfekt til os, for som udgangspunkt hader vi hvide vægge. Men vi tog nu det gule tapet af, og nedenunder kom de rå og rustikke vægge frem fra gemmerne, og det syntes vi var enormt flot.

Parret beholdt de andre vægge, som de var, simpelthen fordi de duchede farver tilførte rummene en snert af den storhed, som lejligheden fortjener. Og de rå vægge lod de blive uden at gøre meget ved dem:

- Vi spartlede de værste huller ud, og har ellers ikke givet dem nogen form for behandling. Det er praktisk, fortæller Bente.

Spontan indretning med højt til loftet

Livet skal leves, og Bente og Søren foretrækker til enhver tid at gå en tur i byen frem for at flytte rundt på møblerne derhjemme. Det er ifølge Bente med til at gøre deres bolig speciel. Her er tingene ikke overtænkt og sat sammen ud fra en dybere mening:

- Vi tænker ikke altid så meget over tingene. Vi gør det bare, og når først en ting er kommet ind og placeret, bliver den ofte der, fordi vi rammer rigtigt. Jeg kan se, vi samler vores genstande meget i farver, men vi fortænker aldrig vores indretning, og personligt synes jeg, der kan komme for meget tanke bag indretningen i visse hjem, siger Bente.

Hjemme hos dem skal det ikke være for ordentligt. Det indbyder lejligheden ikke til med sin forhistorie som selskabshjem, og heldigvis passer det perfekt til den livsstil, som Bente og Søren holder af.

Bente fortæller, at de har boet i Paris en lang årrække, og det bærer deres hjem naturligvis præg af, men mest af alt er deres bolig en rar oase for to kreative levemennesker.

- Det skal ikke være besværligt at bo i et hjem. Her holder jeg af alle rum, og jeg elsker at have gæster i dem. Da vi først så lejligheden, faldt vi for dens størrelse, højden til loftet og den gamle sjæl, og den ro det giver at være her. Dét er det, vi forsøger at bibeholde.

Sådan bor du med mange ting uden kaos

  1. Har du mange ting, så sørg for at have luft omkring dem. Stil ikke alt op og ned af samme væg, og fyld ikke hele rummet op. Saml genstande og møbler i små områder, og lad der så være luft omkring dem, før du igen placerer noget nyt.
  2. Det kan være en god idé at samle pyntegenstande af samme materialer i små oaser. Det får den enkelte genstand fremstår mere helstøbt. Hos Bente og Søren ses virkningen blandt andet på de balletsko, som hænger på dørhåndtaget i stuen, eller ved samlingen af keramik i køkkenvinduet.
  3. Saml dit pynt i farver. Det gør, at farverne ikke eksploderer ukontrolleret rundt i rummene, men i stedet sender hvert deres lille sanseindtryk af sted.