Nyt hus kontra gammelt hus

Mogens og Bodil Bering synes, at de har fået en lettere dagligdag i det nybyggede hus, end de havde i det gamle hus. Det skyldes blandt andet:

  • Bedre lysindfald og fjordudsigt fra de fleste rum.
  • Mindre spildplads – f.eks. ingen lang gang.
  • Mere praktisk indretning til ældre – f.eks. ingen dørtrin.
  • Nedsat varmeforbrug pga. isolering. Et Optivex-anlæg giver stabil luftfugtighed og ensartede temperaturer i hele huset og sparer desuden på varmeregningen.
  • Huset opvarmes med fjernvarme, som er billig i Kolding. Årligt varmeforbrug er 12.000 kr. – dvs. 6.000 kr. mindre end i det gamle hus.
  • Bedre indeklima.
  • Lettere at vedligeholde både ude og inde – f.eks. skal træværket ikke males.
  • Mindre have.
  • Moderne belysning både ude og inde.

Når en arkitekt skal tegne et hus, er det både nødvendigt med et grundigt kendskab til de mennesker, der skal bo i det, og til den grund, som det skal bygges på. Og her må man sige, at arkitekten Nanna Bering var særdeles godt klædt på, da hun fik opgaven at bygge et nyt hus på den skrånende grund ved Kolding Fjord.

Huset var nemlig til hendes forældre, og det skulle bygges på grunden lige ved siden af det hus, hvor hun har tilbragt hele sin barndom. Hun har sågar leget i skoven og bygget huler på den skrænt, hvor det nye hus står i dag.

Fra tæt skov til byggegrund

To år efter at Mogens og Bodil Bering byggede deres første hus i 1972, købte de også nabogrunden. Den blev plantet til med træer, som i løbet af årene blev til tæt skov. De årlige træfældninger var efterhånden blevet en større udskrivning, og da parrets datter er arkitekt, opstod ideen om at sælge det gamle hus og bygge et helt nyt på grunden. Ikke et lille hus, men trods alt et, der var mindre end det gamle på 340 kvadratmeter og samtidig også mere praktisk og energirigtigt.

Udfordringer på skrænten

Byggegrunden var dog noget af en udfordring. Huset skulle bygges lige på skrænten et niveau længere nede end det gamle hus

- Udfordringen var at få huset vendt rigtigt mod udsigten, og samtidig skulle vi undgå indkig fra det store etagebyggeri på den anden side af slugten. Endelig handlede det om at få skabt nogle uderum, hvor der er læ. I det gamle hus stod vinden ofte lige ind på terrassen, og det ville vi undgå her, fortæller Nanna Bering.

Løsningen er blevet et nærmest hesteskoformet hus, hvor det ene ”ben” er drejet udad. Det har givet mange skæve vinkler omkring huset, men den specielle form har frem for alt givet optimal udsigt. Der er således fjordudsigt fra stort set samtlige rum både i stueplan og underetage.

Lysindfald fra alle sider

Rundt om hele huset er der store og små terrasserum og kroge, hvor man kan nyde sol og udsigt på forskellige tider af døgnet.

- Det mest fantastiske ved vores nye pensionisthjem er lyset, der strømmer ind gennem store vinduer og ovenlysvinduerne året rundt. Vi føler virkelig, at vi er kontakt med naturen, fortæller Bodil Bering.

I den første tid efter indflytningen havde hun dog en smule hjemve efter det gamle hus, som hun hver dag kan kigge op på gennem sit køkkenvindue. Men i dag er hun mere end tilfreds med byttet.

Plads til børn og børnebørn

Huset er med sine 250 kvadratmeter ikke nogen udpræget pensionistbolig, men ejerne har tænkt langsigtet, for når det engang skal sælges, vil det også være en attraktiv bolig for børnefamilier. I underetagen er der to værelser med udsigt ud over fjorden, et badeværelse samt endnu et rum indrettet til både teknik og hobbyaktiviteter.

- Opbygningen med en underetage i forhold til et etplanshus har den fordel, at mine forældre ikke føler, at de skal lukke den ene ende af huset af, når de er alene i hverdagen. Og de har jo brug for den ekstra plads, når min søster og jeg kommer på besøg fra København med vores familier, siger Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter og indehaver af tegnestuen NB Ark.

Prisbelønnet arkitektur

Huset blev for nogle år siden valgt som ”Borgernes Favorit” ved den årlige uddeling af Kolding Kommunes arkitekturpris. Og som det ligger dér i det stærkt kuperede terræn ved fjorden er det da også en ypperlig repræsentant for det moderne, danske enfamilieshus.

Byggestilen trækker tråde tilbage til de store funkishuse fra 30erne, men modsat tidens trend har Nanna Bering fravalgt de populære hvidpudsede facader. I stedet er valgt en grå teglsten, der spiller smukt op til vinduerne i teak og inddækningerne i zink. På nordsiden har arkitekten også valgt at beklæde hele facaden i zink.

- Jeg synes, at det ville se lidt aparte ud med en hvidpudset facade i det her landskab. De grå mursten giver tyngde og falder godt ind i landskabet, siger Nanna Bering, som også har lagt stærkt vægt på, at materialerne skulle patinere smukt og være så godt som vedligeholdelsesfrie.

Byggeprojekt uden familiestridigheder

For Bodil Bering og hendes mand har det udelukkende været en fornøjelse at have datteren som arkitekt på projektet.

- Vi havde let ved at blive enige, og projekteringstiden var sjov og spændende. Nanna havde et fint materialekendskab, som vi nød godt af. Og så vil jeg især rose hendes evne til at finde dygtige håndværkere. Vi har været så tilfredse, også selv om det undertiden var nogle lidt dyre valg, som hun som arkitekt stod fast på, siger Bodil Bering med et lille smil.

Fakta om huset ude og inde

Husets størrelse: 250 kvadratmeter

Facade: Mursten fra Randers Tegl, Unika Alexandria.

Vinduer og døre: Vinduer fra Amanda Vinduer i teak. Ovenlysvinduer fra Velux.

Gulve og klinker: Klinken Jura Grau går igen i entré og badeværelser. Gulvet er massive egeplanker – også i køkkenet – fra Jysk Gulvdesign. Køkken fra Svane.

Arkitekt: Nanna Bering har stået for hele processens fra skitse til byggetilsyn, men hendes far, Mogens Bering, har bidraget med konstruktive input og forslag.

Byggepris: Ca. 22.000 kr. pr kvadratmeter inklusiv fuldmuret carport og redskabsskur, men eksklusiv grund. Arkitekten anslår, at hun for et lignende projekt skal honoreres med mellem 150.000 og 200.000 kr. 

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.