Huse med blyindfattede ruder var et almindeligt syn i parcelkvartererne i 1960'erne og 70'erne, hvor de flerfarvede vinduespartier spredte dunkelhed i mange stuer.

I dag er trenden så godt som uddød. Dog kan man stadig være heldig at støde på et parcelhus, hvor de blyindfattede ruder er intakte.

Kun få vil have blyindfattede ruder

Landets glarmestre mærker tydeligt boligejernes manglende interesse for det farvede glas.

- Det hører til sjældenhederne at private bestiller blyindfattede vinduer, og når det sker, er der som regel tale om restaureringer af ældre vinduer fra fx jugendtiden, fortæller glarmester Per Hebsgaard, der er mester i blyindfatninger.

Blyindfattede vinduer fra 1700-tallet

Blyindfatning er et gammelt glarmesterspeciale, og teknikken kan dateres tilbage til 1700-tallet, hvor de første vinduer kom til Danmark. Dengang kunne man kun fremstille mindre glasstykker, så blylodningerne var en nødvendighed, når der skulle produceres store vinduespartier til fx kirker og katedraler. Senere lærte vi at trække større vinduesglas, der blev sat sammen med træsprosser i stedet for bly.

Romantik fik blyindfattede ruder i huse

I slutningen af 1930'erne fik håndværket en renæssance, og det er ifølge overinspektør ved Museum Sønderjylland, Peter Dragsbo forklaringen på de mange blyindfattede ruder i 1960'erne og 1970'erne.

- Der opstod en heftig middelalder- og renæssanceromantik, som betød, at ældre stilelementer fandt vej til nybyggede og ret moderne huse, bl.a. de blyindfattede vinduer. Det var et tidligt opgør med funktionalismen, og trenden vandt især indpas hos det bedre borgerskab.

- De blyindfattede ruder blev hængende frem til 1950'erne, og som det ofte er set i historien, søger boligtrends nedad. Det, der starter som højeste mode blandt velhavere, ender hos almindelige mennesker 10-20 år senere. Sådan gik det også med de blyindfattede vinduer, forklarer Peter Dragsbo.