Billedgalleri: Bungalow i ny forklædning

Da Line og Gorm Elikofer gik i gang med forberedelserne til den nye tagetage på deres bungalow i Vanløse, havde de ikke noget klart billede af hvordan huset skulle se ud. Til gengæld var de begge enige om hvordan det ikke skulle se ud.

- Vi indledte vores byggeprojekt med at køre rundt i omegnen og studere hvordan andre havde løst opgaven med at sætte en ekstra etage på en bungalow. Og det lærte os, hvad vi skulle undgå i vores egen ombygning, forklarer Gorm.

Vanløse er et nyere parcelhuskvarter med mange, små bungalower fra 1940’erne og flere af disse har været igennem en modernisering, hvor de har fået sat en ekstra etage på. Så der var masser af eksempler at tage ved lære af i nærmiljøet.

- Det var vigtigt for os at huset også udefra skulle se harmonisk ud og fremstå som en arkitektonisk helhed. På mange af de ombygninger vi så, lignede den nye tagetage et fremmedelement – en slags rumskib, der var landet oven på en gammel bungalow, fortæller Gorm.

Lys, kvalitet og noget for øjet

Parret tog også på inspirationsture uden for bydelen og forelskede sig blandt andet i de smukke facader på klyngehusene Sjølundsparken i Hellebæk. Husene er tegnet af Boje Lundgaard og Bente Aude i 1978 og har nogle store og meget karakteristiske vinduespartier. Disser ideer og mange andre ideer tog Gorm og Line til sig og skønt ingen af dem har en byggeteknisk baggrund, begyndte de langsomt at få øjnene op for, hvad der gør et godt hus.

De besluttede sig for at lægge vægt på tre ting: De ville have lys fra to verdenshjørner, materialer i en ordentlig kvalitet samt et hus, der også var smukt udefra.

- Vi tænkte meget over lysforholdene i huset og på hvordan vi kunne skabe et behageligt og naturligt lys i rummene. Vi ville gerne have dagslyset ind fra to verdenshjørner og helst fra nord, som giver det smukkeste lys, når man mikser et med andet dagslys, forklarer Gorm.

Arkitektonisk hjælp fra Videncentret Bolius

Efter den indledende og meget grundige research tog familien kontakt til Videncentret Bolius og fik arkitekt Kristine Virén til at tegne et forslag til en ny tagetage.

En af de første udfordringer var at få omdannet det oprindelige valmede tag til et sadeltag med høj rejsning. Det krævede nemlig en opmuring af begge gavle.

ikke var muligt at finde nye mursten, der matchede de eksisterende, var familien nødt til at finde på en alternativ løsning.

- Vi kunne selvfølgelig bare vælge at beklæde gavlene med brædder, som man gør mange steder. Men vi var stadig nervøse for at tagetagen ville komme til at se påklistret ud, forklarer Gorm.

Havestue blev bindeled

Løsningen på problemet kom fra et uventet sted – nemlig fra den gamle havestue, der også skulle moderniseres.

- Havestuen skulle isoleres og beklædes med sortmalet træ og ved at trække træbeklædningen med op i gavlene fik vi pludselig bundet de to etager sammen på en meget elegant måde, fortæller Gorm.

Indvendigt har familien også fået meget ud af deres grundige forarbejde. Med den nye tagetage er huset blevet 80 m2 større og børnene har fået deres helt egen etage med store værelser og en fælles tv-stue på 40m2.

Dagslyset er varieret og kommer fra flere forskellige verdenshjørner. Huset har også fået to nye kviste, der har glas hele vej rundt, så udsigten til Damhussøen kan nydes fra den nye første sal.

- Det skulle ikke være et blærerøvsprojekt, men vi interesserede os for æstetikken og for at skabe nogle spændende rum med et godt dagslys. Vi har fået et opdateret hus med mere plads og en bedre varmeøkonomi. Men frem for alt har vi fået et hus, som også er smukt udefra, siger Gorm.

LÆS OGSÅ:Bungalowen

Fakta om bungalowen

  • Huset er fra 1943 og ligger i Vanløse. Det er opført i gule mursten og havde oprindeligt et valmet tagpaptag med lav rejsning.
  • Før ombygningen var bungalowens grundplan på 110 kvadratmeter inkl. en uisoleret og elopvarmet havestue.
  • Ombygningen har kostet godt 2 millioner kroner og har givet familien en ny første sal på 80 kvadratmeter, nye mahognivinduer, nyt køkken og nye plankegulve i hele stueetagen samt en renoveret og isoleret havestue, der nu kan bruges hele året.
  • Bedre isolering og nye lavenergivinduer har forbedret husets varmeøkonomi. Selvom familien har fået næsten dobbelt så mange kvadratmeter at boltre sig på, betaler de stadig det samme i varme som før ombygningen.
  • Ombygningen er udført af byggefirmaet DrivhusEffekten, der også har rådgivet om miljø- og energirigtige løsninger som fx valg af vinduer, isolering af taget, materialevalg og overfladebehandling af træværket. Se mere på drivhuseffekten.dk.



Familiens 5 bedste byggeråd

  • Hent inspiration fra andre huse. Kig dig omkring i dit kvarter og brug ideerne fra de huse du godt kan lide. Det er vigtigt at have nogle nøglepunkter, som man vil fokuserer på i sit byggeri. For os var det lys, rumlighed og helhedsindtryk.
  • Brug penge på arkitekthjælp. Det er alle pengene værd og giver spændende og funktionelle løsninger, som man ikke selv har fantasi til at finde på.
  • Investér i kvalitetsmaterialer. Du skal betale lånet til ombygningen af over de næste 30 år og derfor er det vigtigt at vælge gode materialer med en lang levetid og nem vedligeholdelse. Undersøg også hvordan materialerne udvikler sig over tid. Gode materialer ældes med ynde, mens billige materialer hurtigt kommer til at se tarvelige ud.
  • Flyt væk i byggeperioden. At bygge en ny første sal er et omfattende projekt, der giver støv og byggerod overalt. Glem alt om at klemme familien sammen bag en støvskærm i et hjørne af huset, mens byggeriet står på. Gå efter en hurtig byggeproces og flyt væk imens.
  • Find et byggeteam, der fungerer sammen. Når de forskellige håndværkere har det godt med hinanden og trives på byggepladsen, smitter det som regel også af på det færdige resultat.