Spørg Bolius

Bygger nyt hus med murede vægge, entreprenøren følger ikke aftalerne - hvad kan vi gøre for at huset bliver som lovet?

Hej Bolius

Vi er ved at bygge nyt hus med vandskurede indervægge og har fået udfordringer med byggefirmaet – i udgangspunktet blev det aftalt, at der inden opstart skulle afholdes et opstartsmøde for at undgå evt. misforståelser – det blev imidlertid aldrig afholdt.

1. problem opdagede vi da indervægge var opmuret, da så vi at underkant vinduer er 115 cm, mens vi skriftlig havde bedt om at disse skulle være 1 m (10 cm. over bordpladehøjde) fasadetegninger er tegnet på A4 og vi havde ikke registreret at de var tegnet i en anden højde – resultat vi måtte betale ekstra for at få byttet de mest prækære vinduer som sad over bordplader.

2. problem viser sig når indervægge der skal vandskures på begge sider bliver muret, den side der bliver muret fra ser nogenlunde ud, bortset fra dårlige hugninger og at der mange steder ikke er muret med fyldte fuger, så man kan se tværs igennem vægge. Bagsider er udført særdeles grove, ujævne og sten ligger op og ned, at næsten kun fuld puds kan dække dette, i tillæg vender flere bagsider ud mod køkken og entre’ hvor de er allermest eksponeret, i stedet for bag skabe og i værelser.

Vi meddelte at de vægge hvor ”bagsider” ikke er vendt bort fra det allermest eksponerede områder ikke accepteres, entreprenøren har nu slebet noget på de værste vægge med det resultat at de er helt glatte uden hverken sten eller fugestruktur – entreprenøren virker ikke særlig lydhør over for reklamationer. Det er ikke enkelte fejl der skærer i øjnene, men summen af fejl og manglende kvalitet der er frustrerende.

Vi syntes ikke vi er vanskelige og kræver ikke noget ekstra, bare at de vandskurede vægge udføres fagmæssig korrekt, så gældende branchevejledninger og normer opfyldes, dette indebærer efter vor opfattelse, at der skal mures med samme krav som til facade mur, med fyldte fuger og pænt tilpassede sten på begge sider, færdig vandskuret væg skal fremstå med synlige konjekturer af sten og fuger – er det rigtig opfattet ?

Har i et godt råd til hvem vi kan alliere os med, så kvalitet og normer overholdes og som har mere slagkraft over for byggefirmaet end os – er det en byggesagkyndig eller ?

Håber på en hurtig tilbagemelding

Mvh Frank H

Hej Frank

I skal da hurtigst muligt se at få hyret jer en tilsynsførende bygherrerådgiver, som kan bistå jer i denne sag. Bare ud fra billedet af det udførte og det du skriver, kan jeg da høre, at der er tale om en entreprenør fra de bagerste rækker.

Vinduerne har jeg lidt svært ved at vurdere, uden at kende indgående til aftalegrundlaget. Hvor klart og tydeligt er det, at denne fejl er lavet. Og hvem har da ansvaret? Det må I finde ud af sammen med jeres kommende bygherrerådgiver.

Murværket er elendigt lavet. Selv om der er tale om indvendige vægge skal murværket udføres med fyldte fuger. Punktum. 

En ting er indervægge inde i midten af huset, disse vil bare ikke være pæne og jævne når de pudses op, så fugerne skal fyldes.

Bagvægge, altså indervægge ud mod facaden, SKAL være med fyldte fuger, ellers er der stor risiko for at jeres hus ikke er lufttæt nok. Mange undervurderer hvor utæt et hus kan være, når der ikke er fyldte fuger. Dertil bliver disse vægge heller ikke særligt pæne med ujævne fuger.

Slebet vægge har jeg hørt om før i denne henseende. Det er simpelthen med hovedet under armen, at man kaster sig ud i dette. For man får netop en helt glat flade med en slibning, og det er jo ikke meningen når I har bestilt et fuldmuret hus, hvor man skal kunne se disse aftegninger efter murstenene. Så det er forfra!

Men se at få en byggesagkyndig på!

Jeg kan ikke lige pege på nogen, uden at vide hvor I landet I er. Men søg blot på byggesagkyndig og I skal finde. Når I ringer til en, så sørg dog for, at de har speciale eller særlig forstand på murværk.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden