Spørg Bolius

Byggeteknisk rådgivning ved køb af hus?

Hej,

Jeg har et spørgsmål ift. det at bestille en fagekspert.

Vi står for måske at ville byde på et træhus fra 1998, og som førstegangskøbere, ville det være rart med noget uvildig rådgivning omkring dette.

Ud fra tilstandsrapport og el-installationsrapport ser el-installationen umiddelbart ud til at være det største problem ved ejendommen.

Ud over 3x K2'ere på en lavvoltsinstallation (som vi gerne vil have en vurdering af prisen for at udskifte), så har vurderingspersonen også denne kommentar til ejendommen generelt aller sidst:

"Installationen virker gennemgående mistænksom da rør/kabler ikke er ført ind i dåser. Man kan kun vide om der er foretaget ulovlige installationer i skjulte hulrum ved at lave en dybdegående

undersøgelse der omfatter destruktive indgreb på bygningen."

Er dette noget en af jeres fagpersoner kan hjælpe os med, eller er det en elektriker vi skal have fat i til at rådgive os?

Med hvor kort varsel kan fageksperterne normalt komme ud? Hvis man står i en bud-situation kan f.eks. 1 uge jo pludselig blive længe. Også hvis det f.eks. skal ske indenfor advokat-forbeholdet, efter afgivet bud.

Kære Lene S.M.

Du skal være opmærksom på at tilstandsrapporten ikke er en byggeteknisk gennemgang af huset, set med købere øjne. Men en vísuel gennemgang af bygningens stand, set  i forhold til hustype og alder.

Der kan være mange ting den byggesagkyndige ikke bemærker da han/hun ikke skal flytte møber, tæpper m.v eller åbne konstruktioner. Derudover skal du også være opmærksom på at en bygningsdel der har en forventet levetid på fx 30 år, og er 30 år gammel ikke vil få en bemærkning i tilstandsrapporten,  selvom den må forventes at skulle udskiftes inden for den nærmeste tid o.s.v.

Så især da det lyder som om el-installationerne er sjusket udført, kan det give mistanke om at andet arbejde med bygningen også kunne være sjusket udført. Så du bør få en byggeteknisk gennemgang af bygningen, set med købers øjne. Og et skøn over hvilke arbejder der må forventes at skulle udføres inden for de næste par år og hvilke udgifter du skal regne med at afsætte i budgettet til eventuelle nødvendige vedligeholdelses arbejder.

De byggesagkyndige der yder køberrådgivning kan som regel rykke forholdsvis hurtigt ud.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden