I det tidlige forår fik mit bed et tre-fem cm tykt lag af velomsat kompost, en topdressing, så jordens indhold af organisk materiale konstant opbygges. Det gør jorden levende, hvilket planterne sætter stor pris på. Dermed er staudebedet ved at vokse godt til, og planterne gror lystigt.

Fra slutningen af maj til begyndelsen af juni kan du lave et lille, men fantastisk indgreb i flere af stauderne. Ved at klippe en del ned, kan blomstringen forsinkes, og som bonus kan afklippet bruges til at lave nye planter. 

Chelsea Chop-metoden

At klippe for at forsinke blomstringen kaldes populært Chelsea Chop. Det er et engelsk begreb, der endnu ikke har noget dansk navn. Det hedder sådan, fordi det udføres omkring det tidspunkt, hvor det berømte Chelsea Flower Show i London afholdes. 

Skal du gennemføre dit egen Chelsea Chop, tager du en gruppe stauder og klipper cirka halvdelen af skuddene af med to tredjedele af deres længde. Herefter vil planten sætte gang i sideskuddene, der vokser og sætter blomster cirka seks uger efter. Ergo vil de urørte stængler blomstre først, og de klippede stængler blomstre senere, og du kan nyde blomstringen i lang tid. 

Gode stauder til Chelsea Chop- metoden

  Høstfloks, Phlox paniculata 
  Sankthansurt, Sedum telephium
  Almindelig blåkant, Nepeta x faassenii 
  Virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum
  Almindelig røllike, Achillea millefolium
  Asters, Symphyotrichum novae-angliae
  Hjortetrøst, Eupatorium
  Skønhedsøje, Coreopsis verticillata
  Solhat, Rudbeckia.