Spørg Bolius

CO2 i nyt hus - hvor meget må der være?

Hej Bolius

Er der regler for hvor meget CO2 der må være i et nyt hus og pr. person?

Med venlig hilsen Ivan S.

Hej Ivan Sørensen

Der findes i Bygningsreglementet (endnu) ikke regler for privat beboelse, udover at der skal være mulighed for at have et sundt og godt indeklima.

CO2 (kuldioxid) er en farve- og lugtløs gas som findes helt naturligt i jordens atmosfære, og opstår fx ved forbrænding af organisk stof, fotosyntese og når mennesker og dyr indånder ilt udånder de kuldioxid.

Hver person afgiver omkring 450 L (900 gram) kuldioxid hver dag, så der vil altid være kuldioxid indeklimaet. Luften inde bør ikke indeholde over 1000 ppm (parts per million, dvs. antallet af Co2 molekyler blandt luftmolekyler), luften udendørs indeholder typisk omkring 380 ppm.

Kuldioxid er ikke i sig selv direkte sundhedsskadeligt, men for høj koncentration kan give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Samtidig kan højt kuldioxidniveau være indikator på at den samme luft har været i rummet for længe, og derfor også af andre årsager trænger til at skiftes ud.

Så det der skal til for at sænke niveauet er god ventilation og regelmæssig udluftning.

Læs mere om indeklima her: Tjek dit indeklima

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden