Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger

God hygiejne er nøglen for at holde corona-smitten nede. Det gælder også hjemme i din egen bolig. 

Derfor bør du altid følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger - især, når der sker så stor smitteudvikling som med COVID-19. Find de seneste anbefalingerne på coronasmitte.dk.

Ekstra rengøring grundet corona

Herunder har Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert, samlet lidt ekstra punkter til den normale rengøringsliste, hvis du vil sikre dig og din familie bedst muligt.

- Mange steder er der ikke behov for ekstra rengøring på grund af corona-virussen, men der er udvalgte steder, hvor du kan gøre en ekstra indsats for at forhindre smitte, siger hun.

Virussen kan overleve på overflader som fx dørhåndtag i op til 48 timer

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Rengøring for corona starter ved hoveddøren

Anne Grete Rasmussen påpeger, at det vigtigste sted at sætte ind, er allerede, når du kommer ind ad døren. Her handler det om at overholde Sundhedsstyrelsen anbefalinger og holde god håndhygiejne, hvilket øger sandsynligheden for, at du ikke tager bakterier med ind i din bolig.

- Der bliver talt meget om håndsprit, men virkningen er nedsat, hvis du har beskidte hænder. Derfor er det bedste, du kan gøre at vaske dine hænder med sæbe. Vasker du dem grundigt i 15-20 sekunder, vil sæben fjerne fedtlaget om corona, så den inaktiveres. Det er tilstrækkelig desinficering, siger Anne Grete Rasmussen og fortsætter: 

- Derfor vil jeg opfordre til at tage en snak i familien, uden at børn eller andre bliver utrygge, om, hvordan I kan vaske hænderne grundigt, for det gør rengøringsarbejdet lettere.

Sådan vasker du dine hænder rigtigt

Når du skal vaske hænderne ordentligt, kan det tage op til 1 minut fra start til slut – inklusive tørring af hænderne.

  • Start med at åbne for vandet og gør hænderne våde først for at undgå at irritere huden med koncentreret sæbe. Hvis du er derhjemme, kan du evt. slukke for vandhanen for at spare på vandet, men når du tænder igen, risikerer du at genforurene hænderne.
  • Kom derefter sæbe på. Vask omhyggeligt dine hænder i 15 sekunder. Kom hele vejen rundt ved tommelfingrene, mellem fingrene, på håndryggen, ved fingerspidserne og omkring håndleddene.
  • Skyl hænderne og brug god tid på at tørre hænderne ordentligt. Hvis de stadig er fugtige, har mange en tendens til lige at tørre dem af i fx bukserne, og så bliver de genforurenet.
  • Sluk for vandet – brug et papirhåndklæde, hvis du er på et offentligt toilet.

Se Sundhedsstyrelsens videoguide til at vaske hænder rigtigt

Corona: Husk at lufte ud

Afstand og god hygiejne er de vigtigste våben mod corona, men god udluftning kan også være med til at mindske smitterisikoen.

Smitten overføres nemlig bl.a. via dråbepartikler i luften, og hvis du opholder dig i et lukket rum i længere tid, er risikoen større for, at du får viruspartikler ned i luftvejene. Risikoen øges, jo mindre rummet er, og jo flere der er i rummet.

Indeluften udskiftes, når du lufter ud med gennemtræk, så lufter du godt og jævnligt ud i din bolig, er der mindre risiko for smitte. Du bør normalt lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter 4-5 gange om dagen. Er I mange i samme rum, kan du med fordel sørge for endnu hyppigere udluftning.

Er I flere samlet i et rum i længere tid, så skab gennemtræk 1 gang hver time.

Kilde: Coronasmitte.dk

Gør rent med vand og sæbe

For almindelige personer, der kan betegnes som sunde og raske, er der ingen grund til at tage rengøringen til det næste niveau, hvor der desinficeres, eller at gå skridtet videre og sterilisere, hvor alle bakterier fjernes, forklarer Anne Grete Rasmussen.

Sundhedsstyrelsens råd rengøring i boligen lyder:

”Luft ud og skab gennemtræk” for at forebygge dråbesmitte indendørs og ”Gør rent, særligt overflader som mange rører ved” for at forebygge kontaktsmitte.

- Man kan gøre almindeligt rent med mikrofiberklud, vand og sæber fjerner skidt, smuds, snavs og også bakterier. Jeg mener ikke, at alle sunde og raske familier skal gå i gang med spritte sine overflader i hjemmet, forklarer hun og fortsætter:

- Men hvis du vil gøre noget ekstra, så kan du rengøre overflader, håndtag på døre, køleskab og skuffer med mikrofiberklud, vand og sæbe. Det samme med stikkontakter, afbrydere og elektronik, som du ofte har fat i som fx telefoner og tablets. Med elektronik skal du selvfølgelig sørge for, at de kun fugtes af og ikke blive decideret våde ved rengøring.

Selvom vi netop nu står i en meget sjælden situation, hvor vi skal gøre alt for at bremse smitten, så påpeger Anne Grete Rasmusen også, at vores immunforsvar bliver holdt oppe af, at vi hele tiden udsættes for små doser af mange forskellige bakterier og vira.

Godt tip til rengøringen

For at få skidtet væk og efterlade en ren overflade, bør du fjerne skidt og snavs med den ene side af mikrofiberkluden – og vender herefter kluden og tag en tur mere, som så fjerner det sidste. Der er ikke behov for at gnubbe i 15 sekunder. Skal du rengøre mange overflader, kan du med fordel benytte to klude til denne proces.

- Det er også derfor, at Sundhedsstyrelsen generelt fraråder sunde og raske familier at spritte af og bruge antibakterielle rengøringsmidler. Vi skal have lidt forskellige mikroorganismer i hjemmet for, at immunforsvaret holdes ved lige, siger Anne Grete Rasmussen.

Sundhedsmyndighedernes råd til at forebygge smitte

Beskyt dig selv og andre ved:

  • Bliv vaccineret
  • Bliv hjemme og bliv testet, hvis du har symptomer
  • Hold afstand
  • Luft ud og skab gennemtræk
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

Kilde: Coronasmitte.dk

Gode råd til almindelige, sunde og raske familier:

  • Sørg for generelt at holde rent i dit hjem i stedet for at gøre rent. I så fald er vand, en mikrofiberklud og lidt sæbe/håndopvaskemiddel en gang om ugen nok til at rengøre det meste.
  • Du kan udføre ekstra rengøring de steder, du ofte har berøring med så som: håndtag på døre, køleskab, skuffer og låger samt stikkontakter, afbrydere og jeres elektronik (fjernbetjeninger, telefoner og tablets mv.)
  • Skift de håndklæder, I bruger til at tørre hænder i, oftere end normalt.
  • Rengør gulv, overflader, borde og badeværelser som du plejer.

Rengøring og corona-virus, hvis du er i den udsatte gruppe

Hvis du, eller en i din husstand, hører ind under betegnelsen ’særligt udsatte’ i forhold til corona-virussen, bør du være ekstra opmærksom på Sundhedsstyrelsens råd for at ikke at bringe smitte ind i dit hjem. 

Derudover bør du følge de rengøringsråd her i artiklen, som almindelige, sunde og raske familier bør følge, og yderligere kan du:

  • Gør ekstra rent med traditionelle rengøringsmidler.
  • Rengøre alle overflader dagligt.
  • Har du et svækket immunforsvar, så kan det være fint at spritte af eller desinficere. Men sørg for at rengøre overfladerne først. Og koncentrér det til der, hvor du rører mest. Der er ikke grund til at spritte gulve og inventar af. 
  • Vær påpasselig med gæster – og så overvej at gøre rent og spritte fx håndtag af bagefter.