Spørg Bolius

Dampspærre mellem rum med forskellig rumtemperatur

Hej.

Jeg skal snart overtage et hus hvor der er påbegyndt isoleringsarbejde i kælderloftet op i mod beboelsen. Sælger har allerede isoleret op imod stuegulvet mellem bjælkerne. Han har derefter lagt en dampspærre på kælder siden af isoleringen. Kælderen er pt ikke opvarmet, men på sigt vil der blive sat radiatorer op netop så den bliver opvarmet. Kælderen skal ikke være stuetemperatur men omkring de 15 grader +/- Mit spørgsmål lyder:

Skal der være en dampspærre imellem kælder og beboelse når kælderen vil have den nævnte temperatur? Og i så fald er det rigtigt at placere den på kælder siden af isoleringen?

Med venlig hilsen Emil.

Hej Emil.

Dampspærre skal altid ligge på den varme side af konstruktionen. I dette tilfælde tættest på stueetagen - og IKKE på kældersiden. 

Dampspærre anvendes ikke hvis der er samme temperatur mellem etagerne, men hvis der er stor forskel på temperaturen anbefales det. Det hele afhænger af temperatur og relativ luftfugtighed, Dugpunktet er den temperatur, hvor luften er mættet med vanddamp, og der dannes kondens.

Der er delte meninger om hvorvidt der skal placeres en dampspærre, hvis der er mindre end 150 mm isolering. 

Se mere i vores artikel her: Isolering af kælderen - sådan gør du (bolius.dk)

Se desuden Etageadskillelser - efterisolering - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger

God fornøjelse med projektet og dit nye brugte hus.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden