Sydney-fugleedderkoppen (Sydney Funnel-web spider) og den røde enke (Redback) er blandt verdens farligste edderkopper og lever i Australien. 

Men det lader 38-årige dansk/australske Marika Adcock, der har boet i Australien det meste af sit liv, sig ikke afskrække af.

En af verdens farligste edderkopper

- Vi tager faktisk ikke så mange forholdsregler omkring edderkopper, som for os er en naturlig del af hverdagen. Den mest farlige edderkop i vores nærhed er den røde enke, som er i stand til at slå et lille barn eller en svagelig voksen ihjel. Men de er ikke aggressive og angrebslystne. Så hvis man lader dem være, gør de ikke noget. 

- Vi har også de store Huntsman-edderkopper, der ikke er giftige, og som vi lader være, så de kan slå de mindre edderkopper ihjel, siger Marika Adcock og fortsætter:

- For at undgå bid fra edderkopper, tjekker jeg ofte mine børns udendørslegetøj, som jeg indimellem sprayer med insektspray. Nogle sprayer også deres huse, men det gør jeg ikke, da jeg er imod overforbrug af pesticider. Og børnene ved, at de ikke skal røre edderkopper.

Røde enker i skure og på toiletter

Ifølge Australian Museum  holder den røde enke, som er en slægtning til den sorte enke, af at bo på mørke, tørre steder i nærheden af menneskelig beboelse som fx skure og toiletter. Edderkoppen er årligt skyld i 250 forgiftninger, som kræver behandling med modgift.

Da Videncentret Bolius spørger Marika Adcock, om hun tjekker toiletbrættet for edderkopper, svarer hun med et modspørgsmål for at vise, hvor dumt spørgsmålet er:

- Tjekker du dine sko for kaniner, før du tager dem på?

Hun fortæller, at de fleste australier har moderne indendørstoiletter, og at meget få har udendørslokummer, hvor det muligvis ville være relevant at tjekke toiletbrættet for edderkopper.

Ingen fare fra Sydney-fugleedderkoppen

Ifølge Marika Adcock lever den hvidhalede edderkop (White-tailed spider) også omkring Melbourne, hvor hun bor. Den kan levere et smertefuldt bid med ubehagelige sår og hos nogle muligvis forårsage nekrose – vævsdød. 

Til gengæld er hun og familien fri for Sydney-fugleedderkoppen, Sydney Funnel-web spider, der også kaldes Sydney-tragtspinderen, som bl.a. lever i små, udgravede huler i jorden i storbyens centrale parker og parcelhushaver i Sydneys forstæder.

Sydney-fugleedderkoppens gift er hurtigt virkende og kan slå mennesker ihjel inden for en time, hvis ikke de får modgift.

Nabo med svagt hjerte døde efter bid fra edderkop

Marika Adcock har kun kendskab til ét dødstilfælde, der skyldes edderkopper.

- En nabo fra min barndom døde efter at være blevet bidt af en rød enke, fordi han havde et svagt hjerte.

Hverken Marika Adcock, eller hendes familie er bange for edderkopper.

- Ingen af os lider af araknofobi. Men vi er forsigtige og ved, at vi ikke skal røre edderkopperne. Det forhindrer os dog hverken i at lege udenfor eller lave havearbejde!

Hvepse- og bistik skader flere i Australien end edderkopper

En analyse af australske sundhedsdata af bid og stik fra giftige dyr inden for en 13-årig periode viser, at bier og hvepse var ansvarlige for 33 % af de registrerede 42.000 hospitalsindlæggelser, mens giftige edderkopper stod for 30 % og slangebid for 15 %.

I de 13 år blev i alt 64 mennesker slået ihjel, og edderkopper var ikke skyld i nogens død:

  • Slanger: 27 dødsfald (42 %)
  • Bier/hvepse: 27 dødsfald (42 %)
  • Gopler: 3 dødsfald (5 %)
  • Tæger: 3 dødsfald (5 %)
  • Flyvemyrer: 2 dødsfald (3 %)
  • Ukendt: 2 dødsfald (3 %)

De fleste blev stukket eller bidt i byerne, ofte i eget hjem – især i den vestlige og sydlige del af Australien.

Kilde: The University of Melbourne