Da en tiårig australsk dreng tidligere i 2017 stak hånden ned i en af sine sko, blev han bidt af edderkop på 2-3 centimeter, som med sine otte ben havde haget sig så fast til drengens finger, at det var svært at få edderkoppen af.
Heldigvis var hans far i nærheden og kunne genkende det lille sortbrune, let lodne dyr som verdens farligste edderkop – Sydney-tragtspinderen. Herefter var der kun en ting at gøre: At skynde sig til det nærmeste hospital for at få modgift, hvilket de nåede i tide, så sønnen ikke døde af sit bid, for edderkoppens gift er så kraftig, at den kan dræbe mennesker på under en time ved at lamme nervesystemet.
Mange er bange for edderkopper
Historien om den australske dreng er en af mange skrækhistorier om edderkopper, man jævnligt støder på i medierne, og som især kan få det til at gibbe i de mennesker, der lider af araknofobi – edderkoppeangst.
Der er ikke entydige tal for, hvor mange der lider af araknofobi, men ifølge DR Nyheder viser et britisk studie, at hver fjerde mand og hver tredje kvinde lider af araknofobi.
Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen, der bl.a. behandler fobier i deres fælles praksis, anslår, at op til hver 2. kvinde og hver 10. mand lider af araknofobi ”i en given udstrækning”.
Hvad er araknofobi?
Araknofobi – eller edderkoppefobi – er en angstlidelse, der kommer til udtryk som en vedvarende og irrationel frygt for edderkopper. Lidelsen forekommer i større eller mindre grad hos en del mennesker især i Vesten – også i Danmark på trods af, at vi ikke har nogen farlige edderkopper.
Der er umiddelbart svært at finde konkrete, forskningsbaserede tal for, hvor mange der lider af araknofobi. Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen, anslår, at op til hver 2. kvinde og hver 10. mand i lider af araknofobi ”i en given udstrækning”.
Ifølge de tre psykologer viser undersøgelser, at 12-20 % af befolkningen lider af en eller form for fobi.
Andre menneskers frygt kan give araknofobi
På hjemmesiden for deres praksis har de følgende bud på, hvorfor folk er bange for edderkopper:
”Personer med araknofobi vil typisk have oplevet fobien første gang tidligt i livet. De fleste har debut omkring 6-7 års alderen. Lidelsen vil som regel aktiveres af en enkeltstående, ubehagelig hændelse eller af en række mindre forhold, som til sidst akkumulerer til en egentlig fobi. Ofte er der en generel genetisk prædisposition for angstlidelser i familien, eller man har haft personer i sine nære omgivelser, der har udvist en stærk frygt for edderkopper, hvilket har påvirket ens egen opfattelse af, hvordan man forholder sig til edderkopperne”.
Professor, edderkoppeforsker og samlingschef på Statens Naturhistoriske Museum, Nikolaj Scharff, har også bud på, hvorfor edderkopper fremkalder frygt.
- Nogle forskere mener, at frygten for edderkopper er nedarvet og stammer fra vores forfædres liv på den afrikanske savanne, men jeg tror, at det handler mere om kultur end natur. For hverken nu eller før har der været farlige edderkopper i Afrika. Og mit indtryk er, at små børn ikke er bange for edderkopper, før de i børneinstitutionerne lærer, at det skal de være det. Det er i alt fald erfaringen med mine egne børn.
Ud af flere end 45.000 kendte arter af edderkopper, er kun ca. 20-30 farlige for mennesker
- Når jeg spørger folk, hvorfor de er bange for edderkopper, svarer de typisk, at det har noget at gøre med, at edderkopper bevæger sig hurtigt og uforudsigeligt og er behårede og giftige – hvilket de fejlagtigt tror, de er. Selvom jeg har alle de gode argumenter for, hvorfor de ikke skal være bange for edderkopper, har jeg ikke umiddelbart haft held til at ændre deres holdning. Men jeg har fra terapeuter, der arbejder med fobier, hørt, at angsten for araknofobi heldigvis hører til de lettere at kurere, siger Nikolaj Scharff.
20-30 edderkopper ud af 45.000 arter er farlige
Nikolaj Scharff, mener, at den udbredte frygt for edderkopper især i den vestlige del af verden står i kontrast til både den store nytteværdi og den overtro om lykke, som edderkopper også er forbundet med.
- Ud af flere end 45.000 kendte arter af edderkopper, er kun ca. 20-30 farlige for mennesker – bl.a. den brasilianske vandreedderkop og Sydney-fugleedderkoppen i Australien (Sydney-tragtspinderen, red.). Begge har gift nok til at slå et menneske ihjel. Men på grund af modgift er det yderst sjældent, at nogen dør af bid fra disse edderkopper. Og hvad angår Sydney-fugleedderkoppen, er der ikke rapporteret om dødsfald siden 1981. Totalt set har man kendskab til 13 dødsfald forårsaget af denne edderkop, siger Nikolaj Scharff.
Store fugleedderkopper er ikke farlige for mennesker
Han forklarer, at du ikke skal være bange for de store, behårede fugleedderkopper.
- Når det overhovedet er muligt at holde de store fugleedderkopper som ’kæledyr’, er det, fordi de er ufarlige for mennesker. Men alle edderkopper er giftige, da det er den måde, de uskadeliggør deres bytte på. Mange store fugleedderkopper har ’brænde-hår’ på bagkroppen, som de kan smide i selvforsvar, hvilket føles som at brænde sig på en brændenælde.
Så farlig er den sorte enke heller ikke
Den sorte enkes farlighed er også tit overdrevet.
- Det kan være meget smertefuldt at blive bidt af en sort enke, der findes i det tropiske og subtropiske bælte jorden rundt (bl.a. visse lande i henholdsvis Sydeuropa, Syd- og Nordamerika, red.). Men mennesker dør normalt ikke af det.
Bier og hvepse er farligere end edderkopper
Faktisk er hvepse og bier generelt farligere end edderkopper.
- Mens der ikke har været nogen dødsfald i Europa i de sidste 100 år på grund af edderkopper, dør der i gennemsnit én om året af hvepsestik i Danmark, hvilket på europæisk plan vil svare til flere hundrede årligt.
Folketro og vandrerhistorier om edderkopper
Uhyggelige vandrehistorier kan være med til at gøre os bange for edderkopper. Nikolaj Scharff er noget irriteret over dem.
- En af de mere sejlivede historier, handler om, at nogen, der er kommet hjem fra en rejse, har oplevet, at en edderkop har lagt æg under huden, hvorefter det pludselig er væltet ud med små edderkopper. En anden forkert historie er den om, at den stankelben-lignende mejeredderkop, som er almindelig i Danmark, skulle være verdens mest giftige edderkop.
Bringer edderkopper lykke?
Folketroen har også været med til at udbrede fejlagtige – men ofte positive – historier om edderkoppen.
- I Danmark er de små, sorte dværgedderkopper forbundet med lykke og i England med penge – deraf navnet Money Spider. Hvis et indisk brudepar ser en edderkop på vej til deres bryllup, er det et varsel om, at de vil få mange børn, siger Nikolaj Scharff og fortsætter:
- I Italien havde man en knap så positiv vinkel, idet man i mange århundreder troede, at bid fra en særlig type edderkopper, taranteller – som på dansk kaldes jagtedderkopper – var årsag til en sindssygelignende tilstand. Det er der stadig nogen, der tror på i dag. Efterfølgende forskning har ikke kunnet bevise en sammenhæng.
Edderkopper gør stor gavn
Edderkoppen som vigtigt nyttedyr fylder for lidt i fortællingen om edderkopper, mener zoologi-professoren.
- Edderkopper gør utrolig meget nytte, fordi de spiser alle slags insekter – fra kakerlakker og myg til fluer og andre edderkopper. En engelsk biolog har beregnet, at edderkopper i England hvert år tilsammen spiser insekter, der vægtmæssigt svarer til 6-7 gange vægten af den engelske befolkning. Faktisk udrydder edderkopper flere insekter, end fugle gør, siger Nikolaj Scharff og tilføjer:
- Desuden bruger nogle naturfolk edderkoppespind som plaster på sår, fordi det desinficerer og dræber bakterier.
Verdens 10 farligste dyr
Selv om mange frygter edderkopper, er de ikke på top 10-listen over verdens farligste dyr. Myg er klart verdens farligste dyr og slår hvert år mange flere mennesker ihjel end fx giftslanger, skorpioner, krokodiller og bjørne.
Herunder kan du se nogle af verdens farligste dyr, og hvor mange mennesker de årligt slår ihjel.
- Myg: Er hvert år skyld i 2-3 millioner dødsfald i Afrika, Asien og Amerika, da de overfører sygdomme som malaria og denguefeber.
- Giftslanger: Dræber hvert år 50.000-125.000 mennesker.
- Skorpioner: Er hvert år skyld i 800-2.000 dødsfald.
- Tigre, løver, geparder og jaguarer: Store kattedyr dræber årligt 800 mennesker.
- Krokodiller: Dræber årligt 600-800 personer.
- Elefanter: Dræber 300-500 mennesker om året.
- Flodheste: Dræber omkring 100-150 mennesker årligt (og kan løbe 50 km/t!)
- Gopler: Brandmænd/gopler dræber 100 mennesker hvert år. I Danmark er de ikke dødelige.
- Hajer: Er skyld i omkring 100 dødsfald hvert år.
- Bjørne: Dræber årligt 5-10 mennesker.
Kilde: Avisen.dk