Hvilke ovne og radiatorer kan bruges som supplerende opvarmning?

Der kan være mange grunde til, at man har behov for supplerende opvarmning, og i det tilfælde kan en gasovn, en petroleumsovn eller en elradiator være en mulig løsning.

Er dit behov af mere permanent karakter, og skal du opvarme egentlige opholdsrum, kan det som regel bedre svare sig enten at udvide hjemmets eksisterende varmesystem til det pågældende rum eller at anskaffe en luft til luft-varmepumpe (der giver ca. 3 kilowatttime varme for hver kilowatttime strøm, den bruger).

Hvad er en oliefyldt elradiator?

Her er tale om en radiator, der er fyldt med olie, som optager og fordeler varmen fra en el-patron og ud i  radiatorens stålkappe. Det giver en mere behagelig og jævn varme end traditionelle el-paneler, hvor man bevæger sig lige forbi varmelegemet og rammes af varmen derfra. Samtidig giver selve varmekilden ikke problemer med "tør" luft eller støvpartikler, der brændes af og er med til at forurene indeklimaet. 

Den typiske radiator af denne type er dels udstyret med termostat, så den selv kan tænde og slukke efter behov, dels med hjul eller ben, så den let kan flyttes.

Hvor kan du bruge en oliefyldt elradiator?

En oliefyldt elradiator er udelukkende egnet til indendørs brug i forholdsvis velisolerede rum. Det skyldes primært, at effekten ikke er nær så høj som i gas- og petroleumsovne. Den typiske oliefyldte radiator yder ikke meget mere end 500-1.000 watt, hvilket svarer til opvarmningsbehovet i rum på mellem 8 og 16 kvadratmeter.

Til gengæld er den oliefyldte elradiator så afgjort den mest indeklimaneutrale af de tre løsninger. Derfor skal du ikke tage særlige forholdsregler med hensyn til ventilation eller udluftning. Tillige er den også mest bekvem, i og med at den blot skal sættes i stikkontakten og i øvrigt selv tænder og slukker efter behov.

Hvad koster det at varme op med en oliefyldt elradiator?

Praktisk taget al den forbrugte elektricitet omsættes til varme, som afgives til omgivelserne, og derfor er opvarmningsudgiften reelt lig med eludgiften. Den gennemsnitlige elpris inkl. moms og afgifter er ca. 2 kr. pr. kilowatttime (kWh) (pris februar 2009).

Udgiften til opvarmning med en oliefyldt elradiator er den samme som ved opvarmning med almindelige elpaneler. Men det er dobbelt så dyrt at varme op med el som med gasovn  og næsten tre gange dyrere end med en petroleumsovn.

Hvad er fordelene ved en oliefyldt elradiator?

  • En oliefyldt elradiator er på alle niveauer den mest bekvemme løsning sammenlignet med gasovn eller petroleumsovn. Der er ingen bøvl med brændsel, og termostaten slår selv til og fra.
  • Radiatoren er en meget indeklimaneutral løsning og dermed velegnet til brug i tætte, velisolerede opholdsrum.
  • Radiatoren er relativt billig at anskaffe. De mindste modeller kan købes fra ca. 500 kr., dvs. under en fjerdedel af prisen på en petroleumsovn med styringsautomatik.

Hvad er ulemperne ved en oliefyldt elradiator?

  • I drift er elradiatoren cirka dobbelt så dyr som opvarmning med gasovn og næsten tre gange så dyr som petroleumsovn.
  • Den er helt uegnet til brug i større rum eller i lokaler uden god isolering. Dens effekt er langt mindre end gas- eller petroleumsovne.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en oliefyldt elradiator?

Du skal navnlig være opmærksom på, om den pågældende model har en tilstrækkelig høj effekt til at kunne varme det rum op, hvor du skal anvende den.

LÆS OGSÅ:Valg af radiator