Spørg Bolius

Der er stykker af gamle asbestholdige tagplader i køkkenhaven – er det farligt at spise grønsagerne?

Når vi graver i vores have, finder vi stykker af gamle asbestholdige tagplader.

Er det farligt at spise grønsager fra haven?

Vh Solveig

Hej Solveig.

Asbest er sundhedsfarligt, når det indåndes. Risikoen opstår, når asbestfibre frigives, for eksempel når asbestholdige materialer som tagplader knækker, skæres i eller ridser. Hvis du finder stykker af asbestholdige tagplader i din have, er det vigtigt at håndtere dem forsigtigt for at undgå at frigive asbestfibre.

Der er ikke mange undersøgelser herom, men se denne fra Miljøstyrelsen fra 2008:  https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2008/978-87-7052-695-1/html/helepubl.htm
Rapporten fra Miljøstyrelsen behandler asbestfibres skæbne i jordmiljøet og de sundhedsmæssige risici forbundet med asbestfibre i jord. 

Hovedkonklusionen er, at asbestfibre i jordmiljøet er bestandige, og at den største risiko for menneskelig eksponering er relateret til re-suspension af asbestfibre i luften.

Asbesten overføres derved ikke til jeres grøntsager

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden