Spørg Bolius

Eternit tagplader med asbest skiftet ud, er der sundheds risiko ved de små stykker der er faldet ned på terrassen?

Hej Bolius

Min bror, der er tømrer, har skiftet 8 eternitplader med asbest på fra vores tag. Nu falder der små flager eternit ned på vores terrasse (5mm-1 cm i str. ca 10-15 sk indtil videre samt lidt mindre stykker mere som løst puds på få mm). Hvor giftigt er det? Tager mine børn skade af det (det ene er kun 1 år)? Jeg har fjernet stykkerne med handsker på og fejet efterfølgende - dog uden åndedrætsværn. Er det nok eller bør jeg få nogle professionelle til at fjerne det? Generelt tænker jeg, at det er umuligt helt at undgå flager fra tagene. udgør de en sundhedsrisiko for indånding eller jordforurening?

Mvh Julie G

Hej Julie G

Asbest er farligt når det indåndes. Det er asbest fibrene der kan give ”stenlunger” og andre sygdomme. Men fibrene skalindåndes. De er ikke giftige, man bliver ikke syg af at have rør ved dem eller smagt på dem. Det er når de indåndes.

Du kan se om der er asbest i pladerne, hvis de er stemplet Læs mere her: Pas på asbest i taget

Når man nedtager cementbølgeplader med asbest i er det meget vigtigt at de ikke går i stykker. Det er når de knækker eller når der skæres i dem at fibrene kan komme ud og der kan være fare for at man indånder dem.

Så hvis det er små stykker af asbestholdigt plademateriale, der falder ned fra taget, skal det fjernes. Du skal nok tage fat i din svoger for at høre ham, om der er sket skade på pladerne. Er der det, skal pladerne fjernes efter arbejdstilsynets anvisning. Læs mere om det i denne artikel: Asbest i boliger

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden