En gang om året bør du tjekke dit tag. Hvis du finder revnede og ødelagte fibercementplader (tidligere eternitplader), bør de skiftes omgående, da det ellers kan medføre vandskader og efterfølgende råd og svampeskader.
Typiske skader og revner på et fibercementtag med bølgeplader
Revner og skader på rygningspladen ses ofte og skyldes tit, at nogen har gået på taget og er kommet til at træde på kanten, som så er knækket af. Revner kan også skyldes tagpladernes alder.
Du kan i en nødsituation forsøge at redde en skade på en rygningsplade med klæbeasfalt.
Revner og skader i selve bølgerne på tagpladerne ses sjældent, men er ofte et sikkert tegn på, at taget trænger til at blive skiftet.
Vær opmærksom på, om dit fibercementtag indeholder asbest
Tjek om dit tag indeholder asbest
Sådan finder du ud af, om der er asbest i dit fibercementbaserede kunstskifertag eller bølgepladetag:
- Kunstskifertage og bølgepladetage produceret før 1984 indeholder altid asbest.
- Kunstskifertage og bølgepladetage fra 1984-1988 kan indeholde asbest.
- Kunstskifertage og bølgepladetage produceret efter 1988 indeholder ikke asbest.
I årene efter 1988 har der været restlagre af asbestholdige tagplader, og plader lagt indtil 1990 kan dermed indeholde asbest.
Du kan undersøge, om dine tagplader indeholder asbest ved at tjekke det nummer, der er præget ind i pladens yderside. Afhængig af pladens alder kan nummeret bestå udelukkende af tal eller af en kombination af bogstaver og tal.
Hvis der indgår bogstaver i nummeret, er pladerne fremstillet uden asbest. Et sådan nummer vil typisk være afsluttet med NT (Non-Asbestos Technology).
Numre, der består udelukkende af tal, kan deles op i to grupper:
- Numre med otte cifre, der altid starter med enten 4 eller 5. Disse plader er fremstillet uden asbest.
- Numre med fem eller seks cifre, der kan starte med 0, 1, 3, 6, 5 eller 7. Disse plader er fremstillet med asbest.
Hvis du ikke kan aflæse tallene eller kender tagpladernes alder, bør du få lavet en analyse af, om de indeholder asbest.
Er du i tvivl, så kontakt gerne producenten Swisspearl (tidligere Dansk Eternit og Cembrit).
Hvis dit tag indeholder asbest, kan det være sundhedsskadeligt at arbejde med, og som privatperson må du ikke selv nedrive et helt asbesttag. Du må dog gerne selv nedtage enkelte asbestholdige tagplader.
Det skal du bruge, når du skifter en tagplade af fibercement
Værktøj
-
En boremaskine med et murerbor, så du kan bore huller til montagen, hvis der ikke er præ-borede huller. Husk, at du aldrig må bore eller skære i en tagplade med asbest
-
Et topnøglesæt med en skralde, så boltene kan løsnes og spændes
-
En knibtang samt en blyant – hvis de nye plader skal klippes i hjørnerne
-
En hammer
-
Værnemidler, hvis taget indeholder asbest: Arbejdshandsker, støvmaske med minimum p2-filter samt støvdragt
Materialer
-
Køb det antal plader, som du skal skifte – plus en ekstra, som kan bruges, hvis en plade går i stykker eller skæres forkert
-
Nye monteringsbolte til at montere de nye plader
Sådan skifter du en tagplade af fibercement


Når du skal op på dit tag, så brug dette gamle håndværkerfif, hvor du slår to brædder sammen, vinkelret på hinanden. Læg dem op i tagrenden, så den ikke bliver ødelagt eller knækker.

Start med at løsne den plade, som er revnet. Det kan gøres med en skralde.

Her ses det tydeligt, hvorfor der kun skal bruges helt nye montageskruer. Den gamle skrue er helt nedbrudt, og tagpappen er delvist opløst og ikke-eksisterende.

Træk den gamle plade forsigtigt ud og læg den til side.

Læg den gamle plade ovenpå den nye plade, så du kan strege både afskæringer og bolthuller op. Sørg for, at den flugter med kanten, så de nye huller og afskæringer passer perfekt.

Streg henholdsvis afskæringer og bolthuller op.

Klip den nye afskæring af med en knibtang. Klip små bidder ad gangen, så der ikke flækker større partier af.

Når den nye plade skal monteres, er det vigtigt at løsne alle pladerne omkring den, som skal skiftes, ellers kan du ikke løfte den nye plade ind under de eksisterende. Det kan være lidt svært at få pladen på plads, så det er en god idé at få en til at hjælpe dig.

Når du monterer de nye montageskruer, er det en god idé at slå dem fast med en mindre hammer, så de får fat i lægterne, inden du spænder med skralden. Vær opmærksom på, at du ikke må bore i en plade med asbest.

Den nye plade skal spændes, men du må ikke spænde den for hårdt, så den revner. Spænd, så du kan mærke, den spænder på pladen, og du kan se kraven på bolten blive spændt imod fibercementpladen.

Tag din hammer og bank forsigtigt kraven helt på plads, så den slutter helt tæt til tagpladen. Hvis ikke du gør det, vil kraven have en tendens til at bøje opad, hvilket også indikerer, at pladen måske er spændt i overkanten.

Tagpladen er nu skiftet og kan erfaringsmæssigt holde 20-30 år.

Hvis den gamle, revnede plade indeholder asbest, skal du bære den meget forsigtigt ned, så den ikke går i stykker, da det kan frigive asbestfibre til luften.

Ifølge reglerne om håndtering af asbestaffald skal gamle tagplader med asbest hurtigst muligt samles og bortskaffes som affald på genbrugsstationen.
Pladen/pladerne skal transporteres i en lukket emballage, fx en kraftig plasticpose, som kan lukkes, og som slutter helt tæt. Emballagen skal mærkes med oplysning om, at den indeholder asbest.
Tjek reglerne i din kommune og på din lokale genbrugsstation, da de kan variere fra kommune til kommune.