Spørg Bolius

Der ligger vand på udvendig trappe - skulle mureren have sikret fald på trin?

Kære Bolius,

Vores problem er at der på den nye udvendige trappe lægger sig vand på skiffertrin. Vi er uenig med murermester som mener at det er ok at trin er vandrette. vi mener at der bør være fald, idet vandet bliver liggende og fryser til is i koldt vejr.

Trappen har 8 trin og kun 3 har lidt fald, ca. 2 mm. Trin er ca. 330 mm dybe.

Murermester var bekendt med skifferen, som ikke er helt glat, derfor mener vi at han burde have været klar over problemet.

Hvor finder vi normer for det ?

På forhånd tak

John

Hej John

Begreberne der definerer grund og stigning refererer til DS 1107 (Dansk Standard, 1978) om terminologi for trapper.

Der findes også DS-håndbog 105:2012, som handler om tilgængelighed og udemiljøer. Og så findes der DS-håndbog 186:2017 som handler om tilgængelighedskrav generelt iht. adgangsforhold. Her er der en masse krav til trappers udformning, og i disse står det typisk at udendørs trappe skal laves med et fald på ca. 1,5% for netop at afvande.

Men udover at være god og sund fornuft og byggeskik hvad angår udendørs trapper, så står det også nævnt i anvisningerne til forståelse og tolkning af Bygningsreglementet hhv. SBi 258 som er vejledningen til BR15 og så SBi 272 som er vejledningen til BR18, hvor det står at:

Trinflader bør være vandrette, men lukkede trapper og trapper i terræn bør dog have et lille, udadgående fald på højst 1:40 (25 mm pr. meter) af hensyn til afvanding. Det kan mindske risikoen for isdannelse om vinteren.

Udover at sikre mod isdannelse og vandpytter på trappen som er med til at nedbryde trappen på længere sigt, så skal trapper op ad huses sokler ligeledes sikres, så de forhindrer, at fugt trænger ind i bygningen.

Jeres murer tager fejl og må desværre lave trinene om.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden