Spørg Bolius

Lugt af mug når vi åbner loftlem trods nyt tag og ingen fugt - skyldes det manglende ventilation?

Hej Bolius

Når loftlemmen åbnes, eller emhætten tændes, kommer der en hengemt lugt fra loftet.

Huset fik nyt tag i 2012, og der er ikke fugt at finde nogle steder. Der er sat plastik op for enden af isoleringen, så der er fri passage mellem udhænget, undertaget og isoleringen. I udhænget er der yderst en spalte på omkring 0,5 til 1 cm hele vejen rundt om taget.

Hvis det er manglende udluftning, kunne løsningen så være 20*20 cm riste med insektnet monteret i udhænget (hvor mange?), eller er der noget helt andet galt? Er der et lovkrav om udluftning på et tag fra 2012?

Huset er erhvervet i 2019. Har vedhæftet et par billeder.

Mvh. Claus A.

Hej Claus

Den hengemte lugt kan sagtens skyldes mindre forhold med manglende ventilation og dermed en opfugtning i større eller mindre grad.

Det er ikke altid, at man kan se fugtproblemerne, men på denne årstid (vintermånederne) bør du kunne ”føle” og mærke dig frem. Er isoleringen våd nogen steder, enten på overfladerne eller længere nede?

Kig gerne ned igennem isoleringen de steder, hvor du ved, der er gennemføringer af rør, loftsdåser eller lysspots. Er dampspærrefolien tæt omkring disse gennemføringer, og er isolering mv. i øvrigt tør der?

Mærk dernæst på undertaget, om det står fugtigt, og sæt evt. gerne en træfugtmåler i spær og lægter. Jeg kan ikke helt angive en procentsats, men et sted mellem 15 og 18 % træfugt (måske lidt højere) kan accepteres i tagrum på denne årstid.

Jeg vil helst anbefale jer at øge ventilationsspalten på udhænget frem for at lave større huller. Men ellers findes der mange måder at kunne øge ventilationen af  tagrummet på.

Ellers, så ring efter en byggesagkyndig, som kan kigge på loftet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden