Spørg Bolius

Stadig fugt og dårlig lugt selv om alt er undersøgt - hvad kan vi så gøre?

Hej Bolius

Jeg har et parcelhus fra 1971, 149 kvm. Der bliver fyret med gas. Jævn temperatur bevares i alle husets rum. Jeg har boet der i 2 år.

Der har hele tiden været en lugt ind i skabet på gangen. Lugten blev hængende på trods af aktivt kul, duftsticks o.l. tiltag. Jeg havde en del jakker hængende derinde, som kom til at lugte af det som skabet lugter af. I juleferien blev jeg træt af lugten. Tømte skabet, vaskede det ned med Rodalon 2 x og 1 gang Klorin. Ingen effekt. Så gik jeg på duftjagt med min næse. Konklusionen på dette var, at det var i bunden af skabet lugten kom fra.

Foregående ejere havde sat plastik på nederste hylde (for at spånpladen skulle se pæn ud vel?) Det hev jeg af, lod det lufte et par dage. Vaskede med Rodalon 2 x igen. Lugten blev faktisk værre. Nå…næsen nede i spånpladen. Jep, den lugter. Jeg brækkede spånpladen op. Under spånpladen var der et almindeligt parketgulv.

Min første frygt var, kan det være skimmelsvamp? Der var intet ukurant at se, hverken på vægge eller gulv.

Jeg ringede efter en tømrer, som kunne hjælpe mig med at lave hul i parketgulvet, så vi kunne se om der var noget fugt nedenunder. Det var der ikke. Men, det er der, lugten kommer fra. Tømreren kan også lugte det. Det kan 10 andre mennesker jeg også har fået til at snuse til det.

Det er i øvrigt en meget underlig lugt. Det lugter ikke af skimmelsvamp, men det lugter af fugt.

Tømreren synes jeg skal få det undersøgt, så jeg ringer efter en byggesagkyndig.

Byggesagkyndig kommer i løbet af et par dage i starten af januar og har følgende forslag til hvorfor det lugter:

Utæt afløbsrør i gulv fra håndvask på gæstetoilet til gulvafløb i bruseniche (kan afprøves ved afpropning af afløb og fylde håndvask og rør med vand)
1. Utæt vandinstallation (kan afprøves med en trykprøvning).
2. Utæt varmeinstallation (kan afprøves med en trykprøvning).
3. Indsivning af fugt i betonkant i gulvafløbet i brusenichen som også beskrevet i tilstandsrapporten.
4. Opstigende grundfugt gennem betonen (mindre sandsynligt).
5. Døde mus i strøgulvet (bare et gæt).
6. Noget med elmåler -og kabler i skabet (spørg elektrikeren og HFI relæet mv. kan udvikle lugtgener).

Punkt 6 og 7 er ikke relevante. Det er ikke død mus lugt og jeg har lige fået udskiftet mit el-skab.
Punkt 2 og 3 er undersøgt. Ingen utætheder.
Punkt 4 - er så højt, op at vand fra afløb ikke kommer ind der.
Punkt 5 - har afdækket området med plastik i 4 dage - ingen fugt at se.

Så nu står jeg tilbage med en lugt og ingen forklaring - og et ubrugeligt skab. Jeg synes faktisk at lugten er blevet værre. Det er ikke betongulvet der lugter - det er ligesom det kommer inde fra huset.

Der har også været en kloakmester ud for at undersøge kloakker. Intet at bemærke.

Har I nogle forslag?

vh Ann W

 

 

Hej Ann W

Du har jo gjort alt det rigtige.

Jeg håber virkelig at der er blevet målt fugt med en egnet fugtmåler. Du kan langt fra se den fugt, der er pga opstigende grundfugt eller pga utæt afløb. For det lyder som om det er opstigende grundfugt. Det er der meget ofte i huse fra den tid, hvis gulvet ligger på strøer. I flere huse er der ventilationsriste ind til det lille hulrum der er mellem underkanten af gulvbrædderne og oversiden af terrændækket (betonen) Hulrummet kaldes krybekælder, selv om man hverken kan krybe i der ikke er en lem derned til.

Der er i flere huse fra den tidsalder også sat fodlister op hvor der er en slags slidser i så luften nedefra kan komme op mellem fodpanelet og væggen. Dette er også for at få etableret ventilation af hulrummet.

Men som nævnt, jeg har ikke så mange andre gode ideer. Blot at en fugtmåling, med en egnet fugtmåler, af gulvet under trægulvet er meget vigtig. Så hvis der ikke er fortaget egentlige målinger bør du få fortaget dette. Og hvis det viser sig der er fugt, hvilket jeg nok ville tro, skal du have ventileret hulrummet.  
Hold krybekælderen ventileret

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden