Spørg Bolius

Lugt i hus og tøj, selvom vi har malet hele huset og lufter ud længe hver dag?

Hej Bolius

En lugt i huset, der siver sig ind på tøj og mere. Huset er bygget i 70’erne og er en en-plansvilla. Der bliver luftet ud hver dag i mere end en time af gangen selvom det er vinter. Et af værelserne får dug/damp på ruden, for hver gang det lukkes helt til. Alle værelser er blevet malet flere gange, samt opholdsrum. Hvad kan det skyldes? Hvad kan gøres? Hvad betyder lugten?

venlig hilsen AC

Hej AC

Det kunne lyde som om der er for meget fugt i boligen.

For at holde fugten nede skal man sikre sig der er tilstrækkelig varme og jævnlig udluftning. Du skriver i lufter ud en time ad gangen hver dag. Det bør du ændre til at lave en udluftning, med gennemtræk men kun 5-10 minutter ad gangen. Hvis du lufter ud i lang tid vil bygningsdelene blive afkølede og der kan opstå fugt. Når der tages bad bør døren til badeværelset være lukket, også bagefter badet. Er der ikke en ventilator på badeværelset kan du åbne vinduet og holde det åbent i lidt længere tid, dog ikke en time, samtidig med døren til badeværelset er lukket. Det ville være en god ide at investerer i en ventilator til badeværelset.

Når der laves mad bør emhætten være tændt hele tiden., har du ikke en emhætte med afkast til det fri bør du anskaffe dig en sådan.

Hold varme på i hele boligen. Mindst 18 grader i alle rum og gerne lidt mere.

Så skal du sikre dig at huset er tæt, at der ikke kommer vand ind. Og du skal sikre dig at der ikke er utætheder i varmerørene. Du kan holde øje med det ved at noterer hvor ofte du skal fylde vand på fyret. Er det ofte, mere en 5 gange om året er der nok en utæthed.

Hold øje med vandmåleren, drejer den rundt selv om der ikke bliver brugt vand i boligen kan der være en utæthed på vandledningerne.

Bliver det ved med at lugte og være fugtigt bør du tage kontakt til en byggeteknisk rådgiver eller en Byggesagkyndig, som kan gennemgå din bolig og finde ud af hvad der er galt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden