Spørg Bolius

Fugt på underside tagsten, skyldes det kondens eller fugtige fuger?

Hej Bolius

Vores hus er fra 1979 og understrygning af taget (cement tagsten) er foretaget med skum. Skummet er begyndt at suge vand og jeg har derfor i sommeren 2022 fået en overstrygning af hele taget (i lodrette falser) som skulle forhindre at skummet sugede vand. Dette har vist sig ikke at have hjulpet –uændret. Firmaet har efter følgende besigtiget taget/loftet og mener Ikke at det er vand udefra menkondens vand på loftet der er skyld i at skummet suger vand (mener der kommer varme op ved spærene). Der er ikke sket efterisolering siden opførelsen i 1979 da vi ikke har nogen særlig stor varmeregning og har omkring 22 grader i huset. Vi har ikke konstateret at der er ”huller” ved spærene som kunne bevirke at der skulle
kunne dannes så meget kondensvand. Loftet har fri luft hele vejen rundt samt at der 5 ventilationsudluftninger.
Mit spørgsmål er om firmaet har ret i deres påstand om, at det er kondensvand fra loftet der er skyld i at skummet suger vand og ikke vand udefra?

Venlig hilsen Leif M

Hej Leif.

Fugt på undersiden af tagsten skyldes flere ting, og ikke (nødvendigvis) kun tætningen.

Kortvarig opfugtning kan skyldes hurtige temperaturfald eller kraftigt regnskyl.

Opfugtningen kan også skyldes utætheder - Indtrængen af regnvand og fygesne kan ske gennem tagstenene.

Fugtproblemerne kan også skyldes kondensdannelse, fordi tagstenenes temperatur er lavere end dugpunktet for luften i tagrummet. Kondensrisiko øges ved øget luftfugtighed, fx:

  • opstrømmende varm og fugtig luft fra boligrum gennem utæt loftlem, rørgennemføringer og utætheder i loftet,
  • utæt dampspærre mellem loftsrum og beboelse
  • utilstrækkelig ventilation af tagrummet i forhold til tilført fugt

Jeg undrer mig over, at der kun er sket overstrygning af lodrette samlinger – hvad med de vandrette?

Dog er jeg desværre bange for, at skummet vil blive ved med at suge fugt – idet et tag, selvom det er overstrøget, fortsat kan optage en masse fugt (og afgive det igen hvis der eksempelvis er tilstrækkelig ventilation).

Det smarteste vil være at fjerne skummet hvis det er muligt. Det fungerer blot som svamp, og gavner hverken træværk eller tagsten.

Sørg for, at der både er ventilation ved tagfod og i kip – samt også gerne i gavle.

Det er ikke sikkert at jeres dampspærre/alukraft i loftkonstruktionen er tæt, men hvis det ikke tidligere har voldet problemer på loftrummet, er det formegentlig ikke her ”man kan hænge sin hat.”

Dog kan du forvente at taget indeholder/opsuger vand selvom en overstrygning er intakt, hvorfor fjernelse af skum virker som den bedste løsning desværre.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden