Spørg Bolius

Der vokser lav på vores gavl mod syd - hvad er årsagen og hvordan fjerner vi det?

Hej Bolius

Vedr. rødstenshus opført 2003.

På min sydgavl (200 meter fra havet) er der øverst på facaden dannet væggelav på den murede gesims. Har I et bud på, hvorfor det dannes netop på sydfacaden, og hvordan det fjernes?

Mvh. Kurt S

Hej Kurt S

Lav er jo det, der kommer meget af nu, hvor luften er blevet meget renere. Der er slet ikke så meget syre/syreregn mere. Dette forhold gør, at der kommer mere lav/væggelav/flisepest (kært barn har mange navne).

I modsætning til fx mos og alger trives lav godt i direkte sollys. Og det er nok dette forhold, som gør, at de vokser på din boligs syd facade.

Lav gør ikke nogen skade, det er af kosmetiske årsager, man skal fjerne det. Der findes forskellige kemikalier, som evt. kan fjerne det. Husk kun at anvende kemikalier, som er godkendt af Miljøstyrelsen Find godkendte bekæmpelsesmidler 

Du kan også ”bare” forsøge at fjerne det med en børste og vand.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden