Spørg Bolius

Striber på facaden - hvad kan det være?

Hej Bolius

Jeg har et mærkeligt fænomen på mit filsede gulstenshus: at to af de nordøstvendte gavle har røde striber, der løber ned ad væggen (se foto). Ingen andre vægpartier har det.

Hvad er det? Og kan man rense det af?

På forhånd tak!

Ib 

Hej Ib.

Der kan være tale om rødalger.

Rødalger angriber ofte betonholdige produkter, og er svære at komme af med. Desuden medvirker rødalger til at ødelægge overfladen.

Vi har desværre ikke meget info om rødalger. "Haematococcus pluvialis" er en encellet grønalge, der danner et rødt farvestof kaldet astaxanthin.

Sylan er en virksomhed, som beskæftiger sig med renovering, vedligeholdelse og beskyttelse af mineralske overflader inden for alle typer af byggeri.

De har beskrevet noget om rødalger - og behandling heraf. Se evt. Rødalger er de værste. Se også Rødalger fjernet hos AURA

Alternativt kan det være nogle metalliske salte (fx mangan) i murstenene, som frigives og løber langs facaden ifm. fugt/regn. 

Læs mere: Alger på udendørs overflader

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden