Spørg Bolius

Muren har fået "udslæt"- hvad gør jeg?

Hej Bolius

Jeg har et spørgsmål om noget "udslæt" på min gamle stationsbygnings vestgavl. Huset er fra 1899. Kan I se, om det er noget alvorligt, som jeg skal gøre noget ved?

Hej Leif

Tak for det fine billede.

Visuelt er det ikke kønt at kigge på, og det ser heller ikke sundt ud.

Der er tale om en algeforekomst på facaden. Du kan det komme til livs på følgende måde:

1. Udkradsning af fugerne til min. 30 mm. dybde.

2. Udskiftning af revnet og forvitret mursten.

3. Påfør en algefjerner på de områder, som er befængte. Det er vigtigt at følge producentens anvisninger, uanset hvilket produkt du vælger. Der findes en del. 

4. Når algerne er døde, samt deres "tråde", som kan gå langt ind i fuger og murværk, børstes overfladen ren for alger.

5. Murværket fuges i NHL 3.5 1:2 0-2 mm.

Grunden til denne proces er naturligvis at gøre leveforanstaltningerne for algerne rigtig dårlig. Cementrelaterede produkter, som fugerne består af, kan ødelægge de porøse røde mursten. Der ses også små revner mellem mursten og fuge, hvor vand kan trænge ind. Vandet er næring til algerne.

Den nye fuge i NHL 3.5 er en kalkbaseret fugemørtel, der har en høj PH-værdi, som gør fugen basisk, og derved ikke særlig attraktiv for algerne. Kalkmørtlen vil altid sørge for en udtørring af facaden og dermed et sundere miljø.

God fornøjelse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden