Spørg Bolius

Muren blev imprægneret for fugt, men har fået et hvidt skær - hvordan fjerner jeg det det?

Hejsa.

Har et problem med sydvendt gavl.

På grund af fugt i fugerne, har vi fået behandlet med FUNCOSIL.

Murstenene har fået et hvidt skær og 20-25 mursten er afskaldet.

Kan i oplyse mig noget om dette.

Hvad kan der måske gøres?

Med venlig hilsen

Ivan L

Hej Ivan,

Jeg har desværre ikke et billede, og kender ikke til Jeres facaders udseende, men jeg kan prøve at svare så godt jeg kan, udfra din fine beskrivelse. Husk på at kontakte en Fagmand inden I foretager Jer noget.

Funcosil er et imprægneringsmiddel som tætner overfladen på murværket, hvilket ikke altid er løsningen.
Det kan måske give mening på en meget udsat nord vendt gavl, som næsten aldrig får sol, men masser af vand, og er særlig meget udsat. Hvis det er gule mursten, så kan det hvide være gips, som tilsættes gule mursten, for at lysne murstenen. Gipsen udfældes til overfladen, ved kraftig ophobning af fugt.

En syd vendt gavl, som burde få en del sol, burde udtørre på almindelig måde. Hverken mursten eller fuger tager skade af vand, men begge dele kan tage skade, hvis vandet ikke kan komme væk. Hvilket det kunne tyde på, i Jeres tilfælde, da nogle af stenene er begyndt at forvitrer, eller frostspringe. Fugen i murværket kan dog være så hård, at vandet er længere tid om at forsvinde, men optages af murstenen, hvilket giver murstenen flere udfordringer end nødvendigt.

Murværk er skabt til at håndtere vand, frost og sol. Dog har jeg været vidne til nogle meget udsatte vest vendte gavle, hvor problemet har været fugt i væggen. Dette skyldes at fugerne i mellem murstenene ikke var fyldt. Fugerne så fyldte ud, når man kiggede på gavlen, men kradsede man i overfladen, var fugen kun mellem 5-10 mm. dyb.  Dette gjaldt studsfugerne (lodrette fuger). Da der er mange studsfuger i en facade, kan der komme meget regnvand ind i gennem en sådan ”utæt” gavl. Her var løsningen, at kradse samtlige fuger ud, og fuge op på ny i en porøs hydraulisk kalkmørtel, som NHL.

Så løsningen kunne være:

Krads alle fugerne ud i min. 30 mm. dybde, er der ikke fyldt op med mørtel, kan disse fuger efterfyldes ved opfugning med NHL 3.5.

Prøv at lade imprægnering side på murstenene, og lad NHL mørtlen håndtere fugten. En børstet fuge håndterer mere fugt væk, end en glittet/ trykket fuge.

Afskaldet mursten udskiftes til nye intakte. Fuges på samme måde som resten af murværket.

Jeg hører gerne fra dig, når du har nogle resultater, gerne med billeder ”før & efter”.

God fornøjelse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden