Spørg Bolius

Frostsprængte sten - vil vandskuring forhindre yderligere skade?

Hej Bolius

Jeg læser altid jeres blad med stor interesse. I sidste nummer (december) var der en læser, som spurgte brevkassen, hvad han kunne gøre ved vandindtrængen i murværket. Derfor fik jeg den tanke, at I måske også kunne løse mit problem.

Første oktober overtog vi et rækkehus fra 1966. I forbindelse med renovering af badeværelset, påpegede mureren at der var frostsprængninger af murværket i gavlen. Han anbefalede, at muren blev vandskuret for at forhindre yderligere skade. En udskiftning af murstenene blive en alt for omfattende reparation.

Hvad mener I om den løsning - altså vandskuringen ?

Med venlig hilsen

Nils-Henrik H.

Kære Niels-Henrik H

Frostsprængninger i murværk kan komme af flere årsager.

En af årsagerne kan være for stærke fuger, som binder fugten ved nedbør. Efterfølgende frost vil være årsag til frostsprængninger. Hvis dette er tilfældet, måske kombineret med en porøs mursten, vil der opstå store skader på murværket.

En anden årsag kan være, at gavlen ligger meget udsat for regn, og aldrig sol, typisk nordvendte gavle, måske omgivet af træer. Hvis gavlen ikke er isoleret, kan disse frostsprængninger også forekomme.

Det hjælper umiddelbart ikke at tyndpudse/vandskure murværket, da murstenen har taget skade, og derved svækket. Afskalningerne har medført et højere sug i murstenen, dette er en dårlig "cocktail" med de stærke fuger, samt den manglende udtørring af murværket, og vil medføre, i værste tilfælde, at pudsen også frostsprænger.

Derimod kan det hjælpe at kradse alle fugerne ud i minimum 20 mm. dybde, skifte de beskadigede mursten med samme sten (kontakt Gamle Mursten, eller Genbyg), for så at fuge i en NHL 3.5 1:2 0-4 mm.

Derved får du en fuge som er porøs, som murstenen, og en altid tør og vedligeholdelsesmæssig nem gavl.

God fornøjelse.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden