Spørg Bolius

Skader på facaden - kan puds/vandskurring beskytte murværket?

Hej Bolius

Jeg har et rødstenshus ved Vesterhavet fra 1957. Vejr og vind har efterhånden slidt på murstenenesoverfladebeskyttelse, så der er begyndende afskalning. Vi overvejer at vandskure murerne, men er dels i tvivl om det holder i det barske klima og også i tvivl om, hvilket materiale vi skal bruge. Udskiftning af stenene vil være for stort et arbejde. Huset er forøvrigt helt uden revner og sætningsskader.

Hej Peter

Ja, der bliver gået hårdt til murværk og andre bygningsdele på de kanter der, med både havgus og kraftige vinde som presser vandet ind i murværket.

Alt efter HVOR skadet dit murværk er, så kan du godt overveje en vandskuring, for at pynte på huset. Men jeg bliver nødt til at sige, at der er en betydelig risiko for, at det ikke vil holde. Dette er tre årsager. For det første alene det hårde miljø som er hårdt for det tynde lag mørtel. Det tynde lag puds vil holde på fugt, og dermed ser vi ofte disse pudsede flader stå våde i længere tid, med pudslag på end ved blankt murværk. For det andet kan vi risikere, at der er for meget salt i jeres murværk, fra havet. Dette kan give udfældninger af salte, som vil ødelægge pudsen. Og sidst, men ikke mindst. Hvis dine mursten er for hårdt skadet, så kan vi risikere at de får det endnu hårdere med det fugtsugende pudslag uden på. Dine sten er muligvis ødelagt i overflade, som gør at der kan komme mere vand og fugt ind i dem, men omvendt kan de også hurtigt komme af med det igen. Kommer der derimod et lag puds på, kan det reelt holde på fugten. Og især hvis du vælger den forkerte type puds.

Du kan læse mere om det her, sammen med vejledninger til valg af pudsmørtler: Mur & Tag - Valg af materialer til overfladehehandling

www.mur-tag.dk/udfoerelse/overfladebehandling/valg-af-materialer-til-overfladebehandling/

Bemærk, at det Vil gå galt, hvis du blot henter en standard pose nede i det private byggemarked. Kontrakt derfor en god lokal murer, som kan råde og vejlede dig rigtigt, og komme med helt rigtige mørtel.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden