Frostsprængninger i murværk kan komme af flere årsager. En af årsagerne kan være for stærke fuger, som binder fugten ved nedbør. Efterfølgende frost vil være årsag til frostsprængninger. Hvis dette er tilfældet, måske kombineret med en porøs mursten, vil der opstå store skader på murværket.

En anden årsag kan være, at gavlen ligger meget udsat for regn, og aldrig sol, typisk nordvendte gavle, måske omgivet af træer. Hvis gavlen ikke er isoleret, kan disse frostsprængninger også forekomme.

 

Pudsning er ikke nok

Det hjælper umiddelbart ikke at tyndpudse/vandskure murværket, når først murstenen har taget skade og derved er svækket. Lige så snart, at der er afskalningerne i murstenen, medfører det nemlig et højere sug af fugt. I de værste tilfælde, vil det typisk føre til, at pudsen også frostsprænger.

Derimod kan det hjælpe, at kradse alle fugerne ud i minimum 20 mm dybde, og udskifte de beskadigede mursten med en lignende sten. 

Virksomheder som Gamle Mursten og Genbyg har specialiseret sig i at levere brugte mursten, som passer til den slags reparationer. 

Når du har skaffet den rigtige mursten, mures den op med fugen/mørtlen (NHL 3.5 1:2 0-4 mm).

Derved får du en fuge, som er porøs ligesom murstenen.