Spørg Bolius

Fået anbefalet algeafrensning og imprægnering af murværket - er det nødvendigt eller kan det skade?

Til Bolius

Vi er en andelsboligforening i Aalborg bestående af 42 huse, der er bygget i 1989 og opført i gule mursten. Taget er udskiftet for få år siden, da de oprindelige gule teglsten forvitrede. Taget består nu af røde teglsten, der er malet gule.

En beboergruppe har nu stillet forslag om vedligeholdelse af alle facader og gavle i andelsboligforeningen og opstillet følgende procedure:

  • Algeafrensning af murene på alle huse, skure og fælleshus.
  • På gavle og facader repareres fuger.
  • Gavle og facader imprægneres.

Dette projekt kommer til at koste mere end 500.000 kr., og vi er nogle i andelsboligforeningen, der mener, at det er et alt for dyrt og totalt overdimensioneret projekt, og at algebevoksning på murværk ikke er skadelig, men blot et æstetisk problem. Den holdning har Bolius i en tidligere artikel også gjort gældende.

Som vi ser det, skal dårlige fuger udbedres de steder, hvor det er aktuelt. Men algeafrensning imprægnering af alle murene er slet ikke nødvendig.

Hvad mener Bolius om det?

vh Freddy

Hej Freddy

Nu kender jeg jo ikke forholdene med murværket, herunder tilstand og evt. skader.

Men når det er sagt, så lyder det voldsomt med både algeafrensning og en imprægnering. 

Noget siger mig, at man ikke har fået disse anbefalinger fra et uvildigt rådgiverfirma, men at man har ladet sig rådgive af udførende firmaer, som lever at sælge algeafrensning og imprægnering. Har jeg mon ret?

Jeg får rigtig mange henvendelser vedr. imprægnering af murværk for tiden. Det er egentlig lidt underligt, for det er overraskende mange. Man kan næsten fornemme en slags øget markedsføring fra “udøverne af dette”.

Jeg er ikke fan af imprægnering. Imprægnering kan være den sidste løsning, der er tilbage for at hindre vandindtrængning mv. Men det er typisk på hårdt udsatte facader eller lignende.

En imprægnering kan selvsagt modvirke noget algevækst, men man skal huske på, at disse imprægneringer ikke holder evigt. Og min erfaring er, at murværk kan får det endnu værre efter en imprægnering, hvis der er huller, revner og sprækker i murværket. Derfor er det kun sundt og godt murværk, som man skal imprægnere. For selv om de fleste imprægneringsmidler er yderst diffusionsåbne, så holder de nu en gang på vandet og fugten i murværket, når først det er kommet ind.

Og ydermere, så øges vandbelastningen af murværket, når først det er imprægneret. Vandet preller jo af som vand på en gås, og dermed vælter regnvandet ned af facaderne bagefter, og dermed belastes andre dele af huset langt hårdere. Det kunne være døre og vinduer, og fugerne omkring disse ikke mindst. Så man skal lige tænke sig om.

En forening som jeres bør klart bruge en uvildig murerekspert. 

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden