Spørg Bolius

Fugerne smuldrer i nyt typehus, firmaet siger manglende vedligeholdelse – men vi mener det er en byggefejl?

Hej Bolius

Vi har bygget hus med typehusfirma, opført i 2011.

Vi har konstateret på vores vestvendte vægge er fuger der er begyndt at smuldre, samt soklen efter tidligere reparationer er begyndt at smuldre.

Vi har derfor taget kontakt til firmaet som har opført huset, deres svar efter besigtigelse den 20 februar 2020: "Vi dags dato besigtiget murværk, konstateret der er meget slid på syd sydvest vende siger + alge vækst . Konklusionen er manglende vedlige hold af murværk / studsfuger. Anbefaling er at få muren afrenset og efter følgende imprægneret "

Hvordan er man stillet i forhold til at et nyt hus (9 år gammelt) begynder at miste/smuldre fugerne mellem mursten og ligeledes med sokkel giver revner. Er huset så gammelt, at man kan forvente at typehusfirmaet ikke skal udbedre udfordringer som disse? Og at typehusfirmaet kan sige at det er os som ejere der selv skal stå for at udbedre dette, pga. manglende vedligehold af murværk/studsfuger?

Hvad er normal vedligehold af murværk og studsfuger på et hus der er opført i 2011?

Er der andet vi skal være opmærksom på?

Derudover oplyste typehusfirmaet os, at vores fliser er placeret for tæt på soklen og at dette skulle gøre at vores sokkel gav revner. Er dette korrekt?

Er der nogle krav til afstand mellem sokkel og fliser?

Med venlig hilsen K

Hej K

Jeg har hørt disse forklaringer/undskyldninger før, og jeg finder det komplet absurd, at man som boligejer skal vedligeholde et blankt murværk indenfor så kort tid!

Men det er sådan set meget simpelt. I finder jeres jeres vedligeholdelsesmappe fra det unavngivne byggefirma, og gennemgår for hvad der står om murværk. Til sammenligning kan I formodentlig godt læse om jeres vinduer som skal smøres og justeres en smule, og måske noget om træværket som skal males efter 5-7 år. Men jeg tror ikke I finder noget om jeres murværk.

Så jeg kan ikke engang svare jer, hvordan man vedligeholder murværk. På gammelt murværk, 30-40 år, skal man måske begynde at lappe en lille fuge her og der, en lille revne der. Men ikke hele facader, og da slet ikke efter kun 9 år.

Det er nemlig ikke almindeligt vedligehold, at skulle rense murværk, (jo for alger måske på nordsiden).

Det det handler om er, at byggefirmaet sikkert har set stort på eksponeringsklasser af mørtlen, og at murene ikke har fyldt fugerne ordentligt ud. Dermed trænger der vand ind igennem murværket, som opfugter hele murværket kraftigt, og det nedbryder fugerne, særligt ved frost, og så kommer der til at hænge alger på fugerne fordi de er sjaskvåde.

Jeg har set forholdet rigtig mange gange, og det er altid på de syd og vest vendte facader, og særligt på de huse uden udhæng.

Se at hyret jer en dygtig specialist indenfor murværk, som kan kigge på dette murværk. Jeg kan anbefale Teknologisk Institut.

Held og lykke med det!

Og skynd jer! I skal helst nå det inden udløbet af det 10. år.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden