Spørg Bolius

Farveforskel på murværk, byggefirmaet siger det bare skal tørre - men nu er der gået 3,5 år?

Kære Bolius,

Vi har misfarvning på murværkmursten på vores hus. (Vedhæftet billed)
Allerede under byggeriet påpegede vi overfor byggefirma at muresten ikke ser ens ud.

Byggefirmaet blev ved med at sige at de skal tørres. Men nu er der 3,5 år siden vi byggede huset.
Byggefirma bliver ved med at finde undskyldninger, så vores spørgsmål er hvem kan vi klage til?
Kender I evt. hvem vi kan kontakte?

Vi ser frem til at høre fra Jer.
Med venlig hilsen
Elvis og Amna 

Hej Amna og Elvis

Ja tak. Den historie har jeg selv som privat rådgiver hørt så mange gange, at jeg ikke kan tælle dem.

Hvis vi lige starter med at være venlige, så er det rigtigt nok, at murværk skal stå i noget tid, for at komme af med fugten og tage farve. Murværk er noget af den mest udsatte lige efter taget, og derfor sker der både farveændringer og opstår ”patina” over tid.

Men når det så er sagt, så holder det selvfølgelig ikke, at byggefirmaet bliver ved at sige, at man bare skal se tiden an. At I nu har ventet i 3,5 år må siges at være til jeres fordel. I har i den grad været tålmodige, og alle de føromtalte farveændringer, patina og ikke mindst udtørring er for længst forbi.

Skellet i jeres farve er meget tydeligt, og det passer meget fint med den højde murerne ofte murer i første omgang. Derefter skal de bruge stillads til at komme derop, og der er derfor klart tale om et skift i arbejdet. I forbindelse med dette kan der være tale om enten mursten eller mørtel som har ændret sig. Det kan handle om et nyt batch af mørtel eller sten, som har en lille afvigelse i blandingsforholdene eller brændingen. Det mest nærliggende er at mistænke blandingen af mørtlen.

Nu kan I ikke vente på svar mere. Og I skal nu (hurtigst muligt) få udtaget nogle prøvefelter til analyse. Her skal I have taget 2-4 sten ud af murværket, lige der i farveskiftet. Prøven sender I ind til Teknologisk Instituts murværkscenter, som kan lave analyser af de to ”typer” murværk. De laver bl.a. en petrografisk analyse, som giver et indblik i mørtlens bestanddele mikrostruktur. Analysen skulle gerne vise hvad der er forskellen på de to, hvorefter der kan laves en udbedringsplan.

I kunne prøve at overbevise byggefirmaet til at lave denne undersøgelse, men måske skal I bare selv lægge ud for denne undersøgelse og tilsvarende købe jer til noget top-rådgivning inden for dette felt.

Udbedre byggefirmaet derefter ikke fejlen – hvad end den måtte være – så må I stævne firmaet, og optage syn og skøn, bl.a. med jeres rapport i hånden.

Murværk er en drilsk størrelse, og særligt når det kommer til misfarvninger. For lad os bare antage, at man skal lave den øverste del af murværket om, således at der kommer den samme farve. Så er det nemmere sagt end gjort, for nu kommer der jo så blot en tredje farve! Derfor kan man komme ud i krav om, at have gavlen skal laves om. Hvilket strider lidt imod normal procedure, idet det nederste ikke fejler noget.

Og selv om man så får hele gavlen lavet om, så vil der stadigvæk være en lille farveforskel ud til de andre facader.

Så det er ikke nemt. Og nogle vælger derfor at få pudset/filtset huset.

Jeg håber du kan bruge svaret. Tag fat på Teknologisk Institut.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden