Spørg Bolius

Efterisoleret gasbetonhus - hvorfor ser facaden så beskidt ud?

Hej Bolius

Er der nogen der har et bud på, hvorfor vores facade ser sådan ud?Det er et gasbeton hus, der er facade isoleret med rockwool bats for ca. 15 år siden. Problemet er kun på syd og nord facaderne. På forhånd tak!

Mvh Mette W

 

Hej Mette

Det er ikke unormalt at der kommer alger og andre vækster på nordsiden, som i langt størstedelen af året står koldt og køligt, og dermed også fugtigt og våde.
Når det så også er på sydsiden, så kan det godt undre lidt.
Men hvis det begge steder er omkring de der friskluftsventiler på billedet, så er det kan forklares med det forhold, at der dér, kommer en masse varm og fugtig luft ud. Luft som ydermere er fyldt med diverse partikler, lige fra støvpartikler til mados og cigaretrøg med alskens partikler i. Når dennne varme fugtige luft kommer ud, som rammer luften som noget af det første en iskold væg, og så danner der kondens og i kondens sætter partiklerne sig så fast. Og udover at de selv misfarver, så danne de også grundlag for vækst af netop alger, og ”udendørs” skimmel.

Det er jo faktisk et meget ”smukt” eksempel på, hvorfor det er så vigtigt at lufte ud.

Før i tiden væltede varmen nok ud igennem ydervæggene, så fik man hurtigere bugt med kondensen. Men nu er der isoleret, og varmen bliver derfor inde i huset.

Jeg fornemmer, at der er lidt langt derop. Men ellers burde man kunne vaske det ned med en facaderens, og/eller ved at bruge Rodalon til udendørs brug. I værste fald skal facaderne/gavle males om. Det er heller ikke et unormalt vedligeholdelses-interval med en 12-15 år. Og overvej så, at købe de facademalinger som modvirker algervækst.
Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden