Spørg Bolius

Misfarvninger pudset facade, hvad er årsagen og hvad kan vi gøre ved det?

Hej Bolius

Vi har på den ene side af huset en facade, der gennem det sidste halve år er blevet misfarvet.

Vi har boet i huset i ca 3 år og har ikke pudset eller malet facade. Vi ved ikke hvornår det sidst er gjort.

Facaden vender mod vest.

mvh husejeren

 

Hej Husejer,

På billedet ser det ud til at være en meget hård KC mørtel, med en blanding af strandmørtel og cement. Dette fremstår ved de mere mørke pletter, da cementen efterlader en hård overflade, som er overarbejdet i udførslen, og dermed efterlader en overflade som hedder “sinterlag”.
Denne overflade kan ikke males, og der kan ikke bygges videre på denne overflade. Strandmørtel burde forbydes til udvendig puds, da strandmørtel indeholder flint, som kan frostspringe. Strandmørtel er desuden en rundkornet graduering, som giver nogle skæve bindinger i forholdet mellem tilslag og bindemidler.

Strandmørtel er en god mørtel til indvendig puds, da dette er passivt miljø. Overfladerne bærer præg af “pudsskel”, som vil syne tydelige og fremstående på en kedelig måde. På billedet ses ligeledes algevækster, som typisk sidder på varme og fugtige overflader. Dette tyder på at der er kuldebroer på facaden, som leder varmen fra indvendigt, til den udvendige overflade.

En løsning kunne være at fjerne pudsen indtil murstenens rene flader, og derefter efterisolerer med et mineralsk produkt, som fx Isopore. Derved undgås kuldebroer, og komforten i huset stiger ved de rum som støder op mod gavlen.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden