Spørg Bolius

Puds og maling skaller af facaden - hvorfor og hvad kan vi gøre ved det?

Hej Bolius.

Vi har et problem med en ydervæg. Huset er et gammelt rødstenshus, som er pudset op for ca 10 år siden. Huset har stået uden maling i ca 4 år og har derefter fået forankringsgrunder og 2 gange Beckers murmaling. Det er kun på husets vestside der er problemer. Der har tidligere været et bed langs med trappen, neden for muren. De vi fjernede bedet, gravede vi ud mellem trappen og muren, pudsede muren op og lagde en række trin mere på trappen.

Det er ikke kun malingen der skaller af, men pudset og dele af murstenen.

Vi har ikke problemer med fugt i huset eller kælderen.

Håber at i kan give et bud på problemet.

Med venlig hilsen

Lene B

 

Hej Lene,

Det er netop den udfordring/ problematik rigtig mange husejere står med.

Udfra det billede du har sendt, ses det tydeligt, at pudsen er alt for stærk. Det er en KC-mørtel med alt for meget cement, dette set udfra farven på pudsen, som også er mere eller mindre opfugtet. Du skriver rigtig nok, at Jeres kælder er tør. Her står fugten så lige bagved den stærke facadepuds, som ved skiftende kulde/ varme giver spændinger på bagsiden af pudsen, og pudsen løsriver sig fra den porøse mursten. Murstenen er derimod svagere end pudsen, og derfor oplever du at pudsen river murstenen med sig.

Du kan få renset pudsen af, da den er alt for stærk. Når der tales om puds, tales der altid om at bygge svagere ud. Dvs. at den puds som påføres overfladen, må ikke være stærkere end underlaget. En god sund puds vurderes på pudsens evne til at håndterer fugt, og dermed også kulde/ varme, samt pudsens porøsitet.

Det kan anbefales at pudse din facade op i NHL kalkmørtler, disse mørtler kan også benyttes under terræn.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden