Spørg Bolius

Det nye vinylgulv lugter - kan det være sundhedsskadeligt?

Til Bolius

Jeg fik lagt et vinylplankegulv for et år siden, og der har fra dag et været en ubehagelig lugt. Det lugter næsten som de sorte murerbaljer af plastik, der kan købes i byggemarkeder.

Jeg har kontaktet byggemarkedet, hvor jeg har købt gulvet, og de har oprettet en reklamationssag til producenten af gulvet. Dem er jeg i dialog med nu, hvilket jeg oplever som noget positivt, men jeg har brug for andres vurdering, men jeg vidste ikke, hvem jeg skulle kontakte, og så dukkede I op. Jeg håber, I kan hjælpe og rådgive mig.

Lugten er værst på solrige dage, selvom jeg vasker gulvet i den anbefalede sæbe. Kan man måle lugtgenerne i et privat hjem, og hvem skal jeg evt kontakte? Og har I kendskab til, hvad jeg kan gøre udover det, der er igang?

Firmaet siger, de aldrig har hørt om lugtgenerne før. Jeg kan læse, at vinylgulve kan lugte i en periode. Jeg har oplevet, at en af mine gæster har haft besvær med vejrtrækningen, og at tungen svulmede lidt op og
blevet følelsesløs.

Håber virkelig, at I kan rådgive mig.

Med venlig hilsen
Via

Hej Via

Det lyder godt nok mærkeligt.

Jeg vil nok, som forbruger, indledningsvis starte med at insistere på, at der skal komme en teknisk konsulent ud fra gulvproducenten. Og hvis denne ikke kan se eller rettere lugte, hvad der er galt, så kan du overveje at ringe efter en byggesagkyndig eller anden ekspert, der kan hjælpe dig.

Lugte er svære “måle”, men man kan måle på afgivne partikler og dermed også analysere på, hvad det er, der lugter af.

Når du siger murerbaljer, kan jeg godt blive lidt bekymret, for de stinker af plastik og andet skidt. Så jeg frygter lidt for, at du har indåndet en del flygtige, organiske komponenter, (VOC) som måske ikke er helt sunde at indånde.

Prøv at kontakte Teknologisk Institut for hjælp her: Indeklimaundersøgelse og rådgivning - Ydelser - Teknologisk Institut

Prøv i øvrigt at tage et lille stykke af gulvet op for at blive klogere på, hvad der sker nedenunder. Jeg tænker, at det muligvis kan skyldes underlaget nedenunder. Den slags gulve er meget tætte, og det kan decideret holde på fugten, som kan stamme fra gamle betonlag eller lignende. Opfugtningen af plasten og lignende nedenunder kan være med til afgive partikler. Og så kan der måske også være tale om skimmelsvampe, bakterievækst eller lignende.

Skynd dig at få det undersøgt nærmere. Held og lykke med det. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden