Spørg Bolius

Det snorker i vores væg – hvad kan det være?

 

Hej Bolius

Det lyder som om, der lever en mus eller et andet dyr under gulvet eller inde i hulmuren. Jeg kan høre snorkelyde om natten, og når jeg så banker på gulvet ændrer lyden sig, så jeg tror ikke, der er larmende rør.

Derfor tænker jeg, om det kan være en mus, som katten har taget med ind, der har gemt sig og bor i muren eller under gulvet, og så kun kan høres om natten, når der er helt stille i huset?

Men vi har så opdaget, at der et andet sted på facaden er et hul i muren, hvor jeg har set, at der flyver nogle hvepse omkring. Kan det være lyden af hvepsene, der lyder som snorken om natten?

Hvad gør jeg for at finde ud af, om det er et lille dyr, der snorker højt, mens det sover, nogle rør der larmer, eller måske et hvepsebo?

Og hvis det er et hvepsebo, hvad gør jeg så for, at de ikke kommer ind i huset?

Hilsen Lars N

Hej Lars N

Når du har set, at der er et hul i muren, hvor hvepse (gedehamse) flyver rundt, er det med stor sandsynlighed et hvepsebo, du kan høre.

Netop nu og frem til august er der stor aktivitet i boet, hvepsene har travlt med at udbygge det og fodre larverne med insekter. Den summen, der kommer af aktiviteten i boet, kan godt lyde som et snorkende dyr, og hvis du prøver at banke på væggen, vil du ofte kunne høre på lyden, at aktiviteten øges.

Du kan finde ud af det ved at holde øje med hullet i muren, og om hvepsene tidligt om morgenen flyver ud og henter insekter og byggemateriale, og flyver ind igen om aftenen, når det bliver mørkt.

Det er hensigtsmæssigt at fjerne boet nu, inden det i løbet at sommeren bliver for stort, og inden hvepsene i sensommeren bliver mere aggressive

Hvepse, der bor i et skjult hvepsebo i et udhæng, i muren, eller andre ufremkommelige steder, kan du komme af med ved at sprøjte med insektgift eller insektpudder ved indgangen. Gør det sent om aftenen eller meget tidligt om morgenen, når de er i boet og mindst aggressive. Når du sprøjter omkring indgangen, får de bragt giften med ind i boet.

Du må endelig ikke lukke hullet, for hvepsene vil så finde en anden udgang, evt. ind i huset

Frit hængende hvepsebo er lettere at fjerne: Du beskytter dig med kraftige klæder og handsker, hat og myggenet - og tager så en kraftig affaldssæk, som du åbner og folder ned, så du hurtigt kan få sækken op om boet og skære det ned. Slå en tæt knude på posen, læg den i fryseren et par døgn og så i skraldespanden. Det kan gøres uden gift, eller lam evt. hvepsene med gift først.

Du skal fjerne hvepseboer tæt på huset, der kan genere, eller hvor der er risiko for, at de kommer ind i huset. Men samtidig skal du være opmærksom på, at hvepsene er en del af naturen og nyttige, bl.a. fortærer de en del flue- og andre insektlarver.

Hvis boet sidder utilgængeligt, er stort, eller hvis du er allergisk eller ikke selv har lyst til at fjerne det, kan en skadedyrbekæmper eller evt. et medlem af Dansk Biavlerforening fjerne boet.

Søg på nettet på fx ”fjerne hvepsebo”, så kommer der forskellige firmaer.

Læs, hvordan du undgår hvepse i haven og se videoen, hvor en hvepsefanger viser, hvordan du fjerner et hvepsebo: Sådan slipper du for hvepse i haven

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden