Hvordan slipper du for hvepse i haven?

Fjern hvepseboet i juni, mens det stadig er småt. Se, hvordan du gør, og hvad du kan gøre senere på sommeren, hvis hvepsene er aggressive.

Kan du ikke finde hvepseboet, kan du sætte fælder, der hvor gedehamsene generer. De har hang til søde sager, så en flaske med sukkervand er en glimrende fælde.

Kan du ikke finde hvepseboet, kan du sætte fælder, der hvor gedehamsene generer. De har hang til søde sager, så en flaske med sukkervand er en glimrende fælde.

Hvepse, eller gedehamse, som de også hedder, kan blive meget pågående sidst på sommeren, hvor de ikke længere skal tage sig af boets larver og dermed har masser af tid til at jagte søde sager.

Du kan dog slippe for for hvepse ved dit hus, hvis du sætter ind allerede i den tidlige sommer. Men vær forsigtig, og husk, at hvepse også er nyttedyr, der bl.a. spiser bladlus og kållarver. Overvej derfor, om hvepsene generer så meget, at det er nødvendigt.

Fjern hvepseboet i juni, mens det stadig er småt

Hvis det er tilfældet, er det mest effektive at fjerne hvepseboet. I den tidlige sommer er boet stadig småt, der bor endnu ikke så mange hvepse, og de er ikke så aggressive.

Fjern hvepseboet tidlig morgen eller sen aften, hvor der er flest hvepse i boet, og hvor de er mindst aggressive. Tag beskyttende tøj på - hovedbeklædning, handsker og tyk trøje. Se, hvordan du sikrer dig i videoen herunder.

Vi advarer mod at bekæmpe hvepse selv, hvis du har allergi for hvepse.

LÆS OGSÅ: Nyttedyr i haven

Sådan fjerner du hvepse

Fold en sæk, tag fat om hvepseboet med sækken, så den kommer ned i sækken, og slå så en knude på sækken.

I denne video viser hvepsefanger Susanna Hansen, hvordan du selv fjerner et frithængende hvepsebo.

Hvor bygger hvepse hvepsebo?

Det kan være svært at finde et hvepsebo, men hold øje med, hvor hvepsene flyver eller kravler hen. Ellers finder du hvepseboer på et tørt sted, hvor der er læ - fx under tagudhæng eller brædderne i et skur, i en træstub eller i kompostbunken.

Sådan gør du - hvis hvepseboet er skjult

Hvis boet befinder sig i en hulmur, eller et andet sted, du ikke kan komme til, må du ikke stoppe hvepsenes indgange til - de finder bare en anden vej ud, og så kan risikerer du at få hvepse ind i boligen.

Hvis hvepseboet er skjult, kan du pudre med insektgift, der hvor hvepsene kommer ud og ind. Gør det tidlig morgen eller sen aften, hvor hvepsene er mindst aggressive.

Lav sukkerfælder mod hvepse

Hvis du ikke kan finde hvepseboet, kan du lave sukkerfælder. Gør sådan:

  1. Find nogle flasker uden prop.
  2. Hæld sukkervand eller saftevand i flaskerne.
  3. Hæng flaskerne op der, hvor du er generet af hvepsene. Sukkervandet lokker hvepsene ned i flaskerne, og de drukner.

Lav et lille 'regnvejr' mod hvepse

Hvis hvepsene sværmer omkring dig, er det en meget dårlig idé at slå ud efter dem - det øger bare risikoen for at blive stukket.

Sprøjt i stedet vand fra en vandforstøver mod hvepsene. De vil opfatte vandet som et begyndende regnvejr og søge hjem mod boet. 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab