Spørg Bolius

Dispensation fra vedtægterne i en boligforening

Der står, i vores vedtægter, at udskiftning af altandøre skal foretages således, at ejendommens udseende ikke ændres. Og det er vedtaget, at de skal være ens malet (lysegrå). Trods det, har bestyrelsen givet to lejligheder lov til at have en anden farve, da formanden havde bestilt forkert. 

Er det ikke en overtrædelse af vedtægterne, og kan bestyrelsen bare give lov til det, for så kan alle jo bare sige, at "kan de, kan vi også". Og hvad er vedtægterne så værd. Kan I fortælle mig, om det er lovligt?

Men venlig hilsen Vagn

Kære Vagn

Tak for dit spørgsmål.

Det er naturligvis det klare udgangspunkt, at vedtægterne for en forening skal følges.

Det er foreningens 'lov'. Så udgangspunktet vil være, at bestyrelsen ikke kan give en konkret dispensation hertil, medmindre der er hjemlet hertil i vedtægterne.

Uden at have set vedtægterne, så mener jeg ikke, at det er en saglig grund for dispensation, at man har bestilt døre i en anden farve end tiltænkt.

Noget andet er, at vedtægtsbestemmelser om ejendommes udseende ofte findes, fordi der gælder en lokalplan/kommuneplan for området, hvori ejendommen ligger, eller ejendommen kan have en høj bevaringsværdi, der gør, at muligheden for at ændre udseende og udtryk på ejendommen er begrænset.

Et mere konkret svar vil dog kræve, at jeg ser vedtægterne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Rasmus Lindsten, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden