Spørg Bolius

Dosering af vaskepulver - kan det betale sig at bruge kalkbinder og så dosis til blødt vand?

Hej Bolius

Når der beskrives om fornuftig dosering/valg af vaskepulver/flydende nævnes det aldrig, at hvis man har særlig hårdt vand kan det betale sig at benytte minuskalk eller lignende, og så vælge dosering som blødt vand?

Har det ikke den virkning som jeg går og tror, og er det forkert at "spare på" vaskemidlet.

Umiddelbart har jeg erfaret, at på trods af hårdt vand (godt 18) så ser mine varmelegemer rimelig pæne ud selv om jeg kun afkalker ca. 1 gang om året.

Med venlig hilsen

Gerd H

Hej Gerd

Ja, det vil være en god ide, at tilsætte ekstra kalkbinder, hvis man bor i områder med hårdt vand. Både for at få en bedre vaskevirkning og for at undgå kalkaflejringer i maskine og i vasketøj.

Miljømæssigt vil det også være en fordel, da der kun skal tilsættes vaskemiddel som til blødt vand. Årsagen er, at de vaskeaktive stoffer virker bedst i blødt vand. Det mindsker udledningen af vaskeaktive stoffer som syntetiske tensider, sæber, enzymer m.v. til miljøet.

Da det kan være besværligt at tilsætte to forskellige midler til vasketøjet, ville det være en god ide, om der var midler specielt til brug i områder vandhårdheder over 20d°H. Men det er nok fremtid.

Det er min opfattelse, at problemet med kalkaflejringer i vaskemaskinen er blevet større efter det ikke mere er tilladt at anvende fosfat som kalkbinder i vaskemidler. Specielt i områder med vandhårdhed over 20d°H.

Men godt, at du holder øje med, om der er kalk på dine varmelegemer. Mit råd er her, at man kan tjekke vaskemaskine og opvaskemaskine for kalk ved at bruge lommelygten. Er der let kalkslør indvendig i maskinen, er der også kalk på varmelegemet.   

Tak for dit spørgsmål

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden